Logo

nationalsocialisme, nazisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: den 1933-45 i Tyskland herskende politiske bevægelse. Nazistpartiet grundlagt 1919 i München under "føreren" Hitler som et klasseløst parti, vendt både mod kapitalismen, og den marxistiske socialisme. Antisemitismen var et kardinalpunkt, udenrigs-politisk krævedes Versaillestraktatens ophævelse og koloniseringsområder for befolkningsoverskuddet. I Mein Kampf (1925-27) sammenfattede Hitler nazismes verdensanskuelse, en pseudo-biologisk teori om racernes kamp.

 

Med baggrund i den økonomiske og sociale krise fra 1930 kom nationalsocialisme, nazisme til magten 1933 med massebasis i småborgerskabet og støttet af vigtige kapitalinteresser som modvægt mod arbejderbevægelsen, der under nazismes regime knustes sammen med det borgerlige demokrati. Nazisme gennemførte en hurtig ensretning, satte jødeforfølgelserne i system (udryddede i alt ca. 6 mio jøder) og skabte ved beskæftigelsesfremmende oprustning forudsætning for den ekspansive udenrigspolitik der bragte nazisme til fald ved Tysklands nederlag i 2. verdenskrig 1945.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 315 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.