Logo

Muhamed Riza Pahlevi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 [persisk: mo'hæmmæd re'za pæhlæ'vi], 1919-80: shah af Iran 1941-79. Muhamed udviklede i de første regeringsår et økonomisk reformprogram og bekæmpede effektivt det kommunistiske parti. Som led i bestræbelserne på at indskrænke Mossadeqs magtbeføjelser iværksatte Muhamed 1953 et mislykket, af CIA støttet, kupforsøg mod Mossadeq, blev tvunget i eksil, men kunne efter Mossadeqs fald samme år vende tilbage til Iran. For at imødegå oppositionen indledte Muhamed et omfattende reformprogram, især inden for landbruget; den skærpede undertrykkelse af oppositionen mod Muhameds reformpolitik der ensidigt begunstigede de velhavende lag af den i øvrigt forarmede befolkning førte i 1965 til flere mislykkede attentatforsøg mod Muhamed der 1967 lod sig krone som en manifestation af reformpolitikkens foreløbige resultater og for yderligere at befæste regimet. Ved revolutionen i Iran 1979 måtte Muhamed gå i eksil, først til USA, siden Panama og herefter til Egypten hvor han døde.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 512 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her