Logo

MENNESKE XI - SANSERNE

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

MENNESKE XI - SANSERNE

Følesansen

De såkaldte nerveender i huden, i legemets indre organer og i musklerne reagerer på påvirkninger og sender impulser til hjernen via rygmarven og den såkaldte sympatiske grænsestreng som hører til det autonome nervesystem.

 

Hudens nerveender er følsomme for berøring, tryk, varme, kulde og smerte. Føleindtryk fra indre organer oplever man i reglen som smerte. I musklerne findes såkaldte muskeltene som giver meddelelse om legemets forandringer i stilling.

 

Følefornemmelsen bliver bevidst i et område af hjernebarken umiddelbart bag ved centralfuren. Forskellige legemsdele er repræsenterede i særlige områder af hjernebarken så påvirkningen kan lokaliseres.

 

MENNESKE XI - SANSERNE

Lugt og smag

Det egentlige lugtorgan er et område af slimhinden i næsens øverste del. Der sidder sanseceller som omdanner den kemiske påvirkning til nerveimpulser. Disse ledes til hjernens lugtcenter.

Smagen er koncentreret til ca. 200 små forhøjninger på tungen, papiller, hvor nervetråde findes i runde dannelser, smagsløg. Grundsmags-fornemmelserne er sødt, salt, surt og bittert.

 

ENDOKRINE ORGANER

De endokrine organer producerer hormoner, en gruppe stoffer af stor betydning for livsprocesserne. Det overord- nede organ er hypofysen som ligger helt inde under hjernen og som har direkte forbindelse med hypothalamus, det hjernecenter der styrer ubevidste funktioner.

 

MENNESKE XI - SANSERNE

Hypofysen står i samspil med de andre endokrine organer og danner bl.a. hormonet ACTH som stimulerer binyrebarken. Denne frembringer hormoner som hæmmer produktionen af ACTH så der opstår ligevægt.

 

MENNESKE XI - SANSERNE  

De endokrine organer er kirtler. De har ikke nogen udførselsgang, men cellerne ligger i direkte forbindelse med fine blodkar så hormonerne kan gå over i blod banen og hurtigt fordeles i hele kroppen.

 

MENNESKE XI - SANSERNE

Skjoldbruskkirtlen, hvis hormon bestemmer takten i stofskiftet, består af blærer omgivet af de hormondannende celler. Herover en sådan blære hvori hormonet aflejres indtil det optages i blodkarret.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 443 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvornår kommer der folketingsvalg?Effektiv reklame - klik her