Logo

marxisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

: den videnskabelige socialismes metode og teori, udarbejdet af Marx og Engels. Marxisme omfatter 1) en filosofiske synsmåde, den dialektiske materialisme, 2) en historieopfattelse, den historiske materialisme, 3) en økonomisk teori, læren om værdi og merværdi, og 4) en politiske teori, læren om proletariatets diktatur.


Den måde hvorpå de materielle livsfornødenheder produceres, dvs. samfundets økonomiske struktur, danner dets reelle basis, på hvilken der hæver sig en juridisk og politiske overbygning og hvortil der svarer bestemte samfundsmæssige bevidsthedsformer. Forholdet mellem basis og overbygning er dialektisk, men forholdene i overbygningen er i sidste ende afledt af basis. Samfundets udvikling foregår i spring og drives frem af dets egne indre modsætninger. Sociale revolutioner indtræder når produktivkræfterne (maskiner, teknologi m.m.) på et vist trin af deres udvikling kommer i konflikt med de rådende produktionsforhold, dvs. den sociale organisering af produktionsprocessen, herunder ejendomsforholdene. Marxisme karakteriserer de historiske samfundsformationer (feudalisme, kapitalisme, socialisme) efter de fremherskende produktionsforhold.

 

Under kapitalismen udgør de private ejere af produktionsmidlerne en herskende klasse som udbytter den arbejdende klasse. Staten er i klassesamfundet et tvangsapparat som garanterer den bestående orden. Proletariatets organiserede klassekamp mod den borgerlige statsmagt er forudsætningen for den socialistiske revolution, hvorunder lønarbejderne opretter deres egen statsmagt, proletariatets diktatur, som overgang til kommunismen. Den revisionistiske udgave af marxisme er grundstammen i de europæiske socialdemokratiers politik, mens de kommunistiske partier følger marxisme-leninismen, der i Kina udvikledes til maoisme.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 693 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Statsministeren får job i udlandet siger rygterne.


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her