Logo

kungfutsianisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

kungfutsianisme: Kungfutses lære; den officielle religion i Kina som den udviklede sig efter hans tid, (ca. 550-479 fødtKr.). Kungfutsianisme er først og fremmest en samfundsmoral baseret på det patriarkalske og monarkiske feudalsamfunds gamle dyder med loyal underordning (undersåtten under fyrsten, hustruen under manden, de yngre under de ældre osv.) som væsentligt indhold og med himlen samt kejseren som dens jordiske repræsentant som garant.

 

Kungfutsianisme blev i 1. årh. fødtKr. kinesisk statsreligion og fortrængte med tiden buddhismen og taoismen, under hvis indflydelse den dog tillempedes. Kungfutsianisme var snævert forbundet med den gamle embedsstand, hvis politisksociale grundlag brød sammen ved revolutionen i Kina 1911-12.

 

Kungfutsianisme har siden mistet indflydelse og er efter 1949 blevet aktivt bekæmpet af de kommunistiske magthavere bl.a. under kulturrevolutionen, idet man har set det som centralt at gøre op med de feudalistisk-patriarkalske træk der har rødder i kungfutsianisme. Kungfutsianisme har også haft stor betydning for samfundsmoralen i Korea og Japan.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 787 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her