Logo

Korea 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Korea, , den næststørste af de østasiatiske halvøer (efter Kamtjatka); 220.000 km2. Den strækker sig ca. 800 km ud fra kontinentet i sydøstlig retning og adskiller Det Gule Hav fra Det Japanske Hav; bredden er de fleste steder 200-300 km. Korea er et meget gammelt kultursamfund, der siden 2. Verdenskrig har været delt mellem Nord- og Sydkorea. I denne artikel behandles de fælles naturgeografiske og kulturhistoriske emner, mens de moderne stater behandles i artiklerne om Nordkorea og Sydkorea.


Naturgeografi

I nord afgrænses halvøen af floderne Yalu (Amnok) og Tumen mod Kina og Rusland. Store dele af Korea udgøres af ret lave bjerge, der kun helt mod nord når over 2500 m. Østkysten er overvejende stejl, højtliggende og uden indskæringer, mens vestkysten ud mod Det Gule Hav har brede kystsletter og flere tusinde øer med stort tidevand og marskdannelser.


Navnet Korea kommer via engelsk fra portugisisk Corea, af japansk Korai, af kinesisk Gaoli, svarende til koreansk Koryo, forkortelse af Koguryo, navn på kongedømme, der regerede på den koreanske halvø ca. 37 f.Kr.-668 e.Kr.; opr. betydning vist 'bosættelse'.


Klimaet er generelt tempereret og præget af beliggenheden mellem Asiens fastland og Stillehavet, et monsunklima med halvårligt skiftende vinde. Om sommeren blæser den varme, fugtige sydøstmonsun med store nedbørsmængder, og om vinteren dominerer kolde, tørre vinde fra Sibirien; især i Nordkorea er vinteren lang og streng. Kun længst mod syd er der milde vintre og subtropisk klima. Den naturlige plantevækst er overalt løv- eller nåleskov, og mere end 2/3 af den bjergrige halvø er dækket af frodige skove, de fleste i Nordkorea.


Religion

Da kinesisk filosofi og religion kom til den koreanske halvø i begyndelsen af vor tidsregning, blandedes de med den lokale shamanisme ... Læs mere om Koreas religion.


Arkitektur, kunst og kunsthåndværk

Skønt stærkt påvirket af kinesisk kultur har de koreanske kunstnere og kunsthåndværkere formået at skabe en selvstændig koreansk stil ... Læs mere om Koreas arkitektur, kunst og kunsthåndværk.


Musik

De tidligste vidnesbyrd om musik i Korea stammer fra begyndelsen af vor tidsregning ... Læs mere om koreansk musik.


Historie

Korea er historisk og kulturelt tæt forbundet med Kina, og beliggenheden mellem Kina og Japan har haft afgørende betydning for landets udvikling ... Læs mere om Koreas historie.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 92 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Kasakhstan - statsflagFlaget blev antaget i 1992. Den blå farve repræsenterer den skyfri himmel og symboliserer...
• Knesset 2Knesset, Israels parlament. Knesset, der har sæde i Jerusalem, blev etableret i 1949, året...
• Kasakhstan (Historie)Ifølge egne traditioner har de kasakhiske nomaders hjem siden 1100-tallet været...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os