Logo

kommune

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: lokalt forvaltningsområde med selvstændigt styre af visse anliggender der er fælles for områdets beboere. De dansk k deles i primær-k og sekundær-k (amts-k). Der er 275 primær-k og 14 sekundær-k. Hovedopgaverne for det kommunale selvstyre er social-, sundheds- og skolevæsen, veje, biblioteker, boligtilsyn o.a. Midlerne til primær-k tilvejebringes fra kommuneskat, ejendomsskat og fra diverse afgifter (på fx vand, gas og elektricitet). Primær-k ledes af en kommunalbestyrelse på mindst 5 og højst 25 medlemmer valgt ved kommunalvalg. i Århus, Odense og Aalborg dog 13-31. Kommunalbestyrelsens formand betegnes borgmester. Primær-k er undergivet et tilsyn fra sekundær-k og indenrigsministeriet vedrørende bl.a. beslutningers lovlighed, undladelser 0.1. Sekundær-k er undergivet et tilsyn fra indenrigsministeriet.

 

I 2007 blev antallet af kommuner reduceret fra 270 til 98 som følge af Strukturreformen, og de fik samtidig tilført flere opgaver og mere personale fra amterne og staten, bl.a. miljø- og trafikområdet (på nær hovedlandevejene, som hører under Vejdirektoratet), samt praktiske opgaver som fx pasfornyelse. Dermed bortfaldt den hidtidige praksis med at både primærkommuner og amtskommuner behandlede fx kommuneoverskridende miljøsager og trafiksager, og hvor en af amtskommunernes opgaver var at fungere som kontrolorgan for kommunernes behandling, særligt hvis der var uenighed mellem primærkommunerne. Ligeledes bortfaldt den kontrolfunktion som amtskommunernes havde udført vedrørende pleje- og psykiatriområdet i primærkommunerne.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 619 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her