Logo

kommunalbestyrelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

kommunalbestyrelse, øverste myndighed og ledende organ i kommuner. I nogle kommuner kaldes kommunalbestyrelsen byråd, hvilket før kommunalreformen i 1970 var betegnelsen for kommunalbestyrelsen i købstadskommuner. I Københavns Kommune kaldes kommunalbestyrelsen borgerrepræsentationen.


Ordet kommunal kommer af fransk communal, af commune.


Kommunalbestyrelsens formand, der vælges af kommunalbestyrelsen, kaldes borgmester.

Antallet af medlemmer i den enkelte kommunalbestyrelse fastsættes i kommunens styrelsesvedtægt og skal være et ulige tal mellem 9 og 31. For kommuner med flere end 20.000 indbyggere skal der mindst være 19 medlemmer i kommunalbestyrelsen. I borgerrepræsentationen i Københavns Kommune må højst sidde 55 medlemmer.


Kommunalbestyrelsen afholder som regel ordinært møde mindst en gang om måneden; møderne er offentlige, men kommunalbestyrelsen kan beslutte, at en sag skal behandles for lukkede døre, hvis der kan forventes fortrolige oplysninger under behandlingen. En fortegnelse over de sager, der skal behandles på kommunalbestyrelsens møder, og en udskrift af beslutningsprotokollen skal fremlægges for offentligheden.


Kommunalbestyrelsens medlemmer oppebærer et økonomisk vederlag for deres kommunale hverv, og de vælges ved de kommunale valg, der afholdes hvert fjerde år i november (2009, 2013 osv.).

Kommunalbestyrelsen i en amtskommune kaldtes amtsråd, mens borgmesteren kaldtes amtsborgmester. De fra 2007 fungerende regioner styres hver af et regionsråd. Se også amtsråd, kommunestyre og regionsråd.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 108 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• kommunalstatistikkommunalstatistik, statistik, som vedrører kommunernes aktivitet. Kommunalstatistik...
• kommunalvalg 2kommunalvalg, i Danmark valg af medlemmer til kommunalbestyrelser. Valg af medlemmer til...
• kommunestyre - borgmesterener formand for kommunalbestyrelsen. Han vælges af kommunalbestyrelsen for hele...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os