Logo

koan 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

koan, (japansk, af ko 'offentlig' og an 'spørgsmål', fordi spørgsmålene stilles med alle munke og disciple til stede), japansk ord for de gådespørgsmål, der bruges i den religiøse praksis inden for især zenbuddhismens Rinzai-skole. Læreren stiller eleven over for en ulogisk sætning eller et paradoksalt spørgsmål, eller læreren besvarer elevens spørgsmål med tilsyneladende nonsens. Elevens opgave er så — efter ofte langvarig meditation over et koan — at nå frem til den store indsigt, satori. Gennem paradokset fjernes den normale bevidsthedstilstand, og der åbnes for oplevelser af ren væren, af "virkeligheden, som den er".


Som eksempler kan nævnes: "Hvad er lyden af én hånd, der klapper?""Har en hund buddha-natur?""Hvordan var dit ansigt, før du blev født?" Elevens spørgsmål: "Hvad er meningen med Bodhidharmas komme fra vest?" Lærerens svar: "Cyprestræet står i haven".

Koan-traditionen stammer fra Kina og blev ført til Japan i middelalderen; japaneren Hakuin systematiserede den i 1700-talletKlik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 75 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Vihtori KosolaVihtori Kosola, 1884-1936, finsk bonde og politiker. Kosola var aktiv i modstanden mod...
• Danner, Louise Christine dansk lensgrevinde, Frederik VII's hustru
• jugendstil 2jugendstil, stilart inden for kunst og kunsthåndværk, arkitektur og interiørkunst, der var...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os