Logo

Kijev

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 [russisk: 'kjijif]: Tidligere hovedstad i Ukrainske SSR, Sovjetunionen, ved Dnepr; 2,3 mio indb.1983. Blandt Kijevs mange pragtfulde bygninger er Sofia-katedralen, opført 1020-37, og klostret Petjerskaja Lavra fra 1000-tallet. Vigtig handelsby med omfattende og alsidig industriproduktion. I 800-tallet hovedstad i et svensk vikingerige, 1320 under Litauen, 1569 til Polen og 1686 under Rusland.

 

Idag

Kiev eller Kijev/Kyjiv er Ukraines hovedstad. Byen har 2,8 millioner indbyggere.

Kijev (Киев [ˈkʲijɪf]) er byens russiske navn; på ukrainsk hedder den derimod Kyjiv (Київ [ˈkɪjiu̯]).

 

Ifølge Povest’ vremennych let ("Nestorkrøniken") blev Kiev grundlagt af de tre brødre Kyj, Sjtjek og Choriv (byen blev opkaldt efter den ældste broder). Eftersom den slaviske fyrste Kyj bliver nævnt i byzantinske kilder fra det 6. århundrede, må byen være grundlagt før denne tid. Andre middelalderlige kilder daterer byens grundlæggelse til perioden 430-460 e.Kr.

 

Kiev blev indlemmet i de tyrkiske khazarers rige i det 7. århundrede. I det 9. århundrede blev byen imidlertid erobret af de skandinaviske væringer, der brugte de russisk-ukrainske floder som den naturlige vej til Konstantinopel. I år 882 blev Kiev fyrstesæde i riget Rus, der herefter også kaldes Kievriget. Det var den første vigtige østslaviske statsdannelse og en forløber for både Rusland og Ukraine. I det 11. og 12. århundrede var Kiev med ca. 50.000 indbyggere den største by i Europa næst efter Konstantinopel.

I 1240 blev Kiev ødelagt af mongolerne. I 1569 blev byen til provinshovedstad i riget Polen-Litauen. Da der var blevet dannet en selvstændig ukrainsk stat i 1667, blev Kiev dens hovedstad. I 1793 blev Ukraine imidlertid indlemmet i Rusland og var siden 1920 en sovjetrepublik i Sovjetunionen.

 

Kiev var besat af Nazi-Tyskland 19. september 1941 til 6. november 1943. I den periode blev der myrdet mellem 120.000 og 160.000 civile og krigsfanger. 33.000 jøder blev myrdet i en massakre ved Babi Jar ved Kiev. Store dele af byen blev ødelagt under krigen.

 

I 1991 blev Kiev hovedstad i den uafhængige stat Ukraine.

 

Geografi

Kiev er beliggende på begge sider af floden Dnepr, som flyder hele vejen ned til Sortehavet.

 

Klima

I Kiev råder fastlandsklima, hvilket medfører varme somre og kolde vintre. De varmeste måneder er juni, juli og august, hvor temperaturen ligger mellem 25 og 30 °C. Der falder sædvanligvis sne mellem november og marts, hvor temperaturen kan falde helt ned til -20 °C. Den højeste temperatur, som nogensinde er registreret i Kiev, indtraf den 31. juli 1936 og var 39,4 °C. Den laveste temperatur derimod indtraf den 7. og 9. februar 1929 og var på -32,2 °C.

 

Demografi

Ifølge folkeopgørelsen i år 2008 havde Kiev 2.819.566 indbyggere. Etnisk fordeler befolkningen sig med 82,2% ukrainere (herunder personer af blandet etnicitet), 13,1% russere, 0,7% jøder, 0,6% hviderussere, 0,3% polakker, 0,2% armeniere, 0,1% azerier, 0,1% tatarer, 0,1% georgiere og 0,1% moldaver.

92,3 % af Kievs befolkning regner ukrainsk som sit modersmål. Modsvarende tal for russisk er 7,28%. Russisk sprog bruges af næsten alle til daglig.

 

Kultur

Kiev var et historisk kulturelt centrum for den østslaviske civilisation og en vugge for kristningen af områderne der senere blev til Hviderusland, Rusland og Ukraine. Kiev bibeholdt sin kulturelle betydning også i perioder med relativ nedgang og den vedblev at være centrum for den østlige ortodokse kirke. Dets hellige steder som Kiev Pechersk Lavra (Huleklostret) og Skt. Sofia katedralen tiltrak pilgrimme i århundreder og er nu på UNESCOs verdensarvsliste og de er stadig de primære religiøse centre og ligeledes store turistattraktioner.


Artikel billede 

Den ukrainske nationalopera Taras Sjevtjenko i Kiev

 

En vigtig del af Kievs kultur er dets mange teatre der bl.a. inkluderer: Kiev Opera, Ivan Franko nationale akademiske dramateater, Lesja Ukrainka nationale akademiske teater for russisk drama, Kiev dukketeater, Oktoberpaladset, det Nationale filharmoniske selskab for Ukraine og mange andre.

Andre kulturelle seværdigheder inkluderer Dovzjenko filmstudierne og Kiev cirkus. De vigtigste af Kievs mange museer er Kiev statshistoriske museum, Museet for den store fædrelandskrig, det Nationale kunstmuseum, Museet for vestlig og oriental kunst og det Nationale museum for russisk kunst.

 

I 2005 var Kiev vært for Eurovision Song Contest 2005 som et resultat af at Ruslanas Wild Dances vandt i 2004. I 2009 var Kiev vært for Junior Eurovision Song Contest, som er de unges internationale melodi grand prix.

 

Artikel billede

Sankt Michaels Katedral i Kiev

 

Seværdigheder

Kiev har 25 museer, et planetarium, teater og flere botaniske og zoologiske haver i byen. Et af de mest kendte vartegn er Museet for Den store fædrelandskrig med statuen Rodina-mat på toppen. Inklusiv soklen er monumentet hele 102 meter højt, og den fjerde største i verden af sin slags. Kiev-operaen er også berømt og er blandt de bedste operahuse i det tidligere Sovjetunionen.

Grotteklosteret og St. Sofia-katedralen er begge på UNESCO's liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

 

Politik

Kiev har en speciel administrativ status i Ukraine. Byen er ikke underlagt den omliggende Kiev oblast, men er som forvaltningsled direkte underlagt staten. Samtidig vælges byens politiske ledelse i direkte valg, i modsætning til i resten a landet, hvor denne udpeges af staten. Siden 2006 har Leonid Tjernovetskij været ordfører.

Byen er inddelt i ti rajoner (distrikter eller bydele) med et vist politisk selvstyre.

 

Uddannelse

Byen har et universitet grundlagt i 1834. Desuden har byen 17 andre højere uddannelsesinstitutioner.

 

Trafik

Kiev har et godt udbygget kollektivt trafiknet. Store dele af byen dækkes af undergrundsbanen (Kiev Metro), som har 45 stationer. Metrosystemet er under stadig udvidelse. I tillæg til metroen har Kiev busser, trolleybusser og sporvogne.

Hyrevognssystemet i Kiev er dårligt reguleret, og der er ingen offentlig fastsat kilometertakst. Byen har også mange mere eller mindre uformelle hyrevogne.

Kievs lufthavne er Boryspil Internationale Lufthavn, som ligger øst for centrum i forstaden Boryspil med 37,9 km til Kievs Passagerbanegård, og Kievs Internationale Lufthavn (Zjuljani), der ligger i kvarteret Zjuljani med 12,7 km til passagerbanegården.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 730 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her