Logo

Kenya

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Kenya, Beliggenhed, vigtige byer og nabostater (1. Sudan; 2. Uganda; 3. Somalia). Landet er 13 gange større end Danmark.

 

: republik i Østafrika. Fra kysten hæver Kenya sig i terrasser op til en højslette, 1.000-3.000 m o.h., gennemskåret af Østafrikanske Gravsænkning i retningen nord-syd. Tropisk klimazone, men temperaturer er moderate pga. højden. Kystlandet samt den nordlige del af højsletten har busksteppe; resten af højsletten har savanne.

 

Kenya: republik; britisk koloni til 1963. 582.646 km². Hovedstad Nairobi, 1,0 mio. indb.1983.

• Befolkning: 6,5 mio 1959; 10,9 mio 1969; 19,5 mio 1985.

• Religion: kristne 25% og muslimer 6%, resten stammereligioner.

• Sprog: kiswahili (off.), handelssprog engelsk.

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1984): kaffe 26,5; olieprodukter 27,3; te 14,3.

• Vigtigste handelspartner UK. BNP pr. indb.1983 $ 340 (DK $ 11.490).

• Møntfod: Kenya-shilling a 100 cents.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Ca. 85% af befolkningen er beskæftiget i landbrug, de fleste på selvforsyningsbasis. Til eget forbrug dyrkes majs, ris, hvede og sukker. Til eksport dyrkes kaffe, dels på europæiske plantager, dels i stigende grad på afrikanske småbrug; yderligere te (Kenya er Afrikas største producent), sisal og pyrethrum (bruges til insektgift). Husdyrholdet er betydeligt og der eksporteres skind, huder og kød. Landet er ikke selvforsynende med fødevarer. Kenya er mineralfattigt uden nogen større brydning; der er dog fundet lovende forekomster af tin og sølv. Industrien er efter afrikansk forhold godt udviklet med hovedvægten på levnedsmiddelindustrien. Ved Mombassa findes en del sværindustri, bl.a. olieraffinaderi og aluminiumsvalseværk. Turismen er pga. de store nationalparker en vigtig indtægtskilde.

 

• HISTORIE OG POLITIK. (Historie før 1963: se også Afrika, historie.) - Som følge af øget europæisk indvandring opstod efter 1945 stærk selvstændighedsbevægelse. Dens radikale fløj, Mau-mau-bevægelsen, indledte væbnet kamp mod det

britiske styre, hvorfor der indførtes undtagelsestilstand 1952-60. 1963 blev Kenya selvstændig stat, 1964 republik med kikuyupolitikeren Jomo Kenyatta som præsident. Siden har Kenya i realiteten været etpartistat, idet oppositionelle kræfter kvaltes. Udenlandske investeringer opmuntredes og det markedsdirigerede Kenya oplevede stærk økonomisk vækst, men også øget økonomisk ulighed. 1974 afrikaniseredes jordbruget vha. salg. Med en årlig befolkningstilvækst på 4% i 1980erne oplever Kenya en stigende fødevarekrise, ligesom skovene forsvinder fordi træerne fældes for at bruges til brændsel. Ved Kenyattas død 1978 gik magten fredeligt over til vicepræsidenten D. Arap Moi. 1982 erklæredes Kenya officielt for etparti stat og den voksende opposition udsættes for stadig mere massiv undertrykkelse.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 468 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.