Logo

karusse - Carassius carassius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 

: op til 45 cm lang art af karper; alm. i planterige småsøer.

Karusse (Carassius carassius) er en fisk i Karpefamilien (Cyprinidae). Den er beslægtet med Guldfisk.

Karussen findes i ferskvand i det meste af Europa og Asien. Fiskens levesteder omfatter søer, damme og rolige vandløb.

 

Artikel billede


Der findes to former: Damkarussen og Søkarussen. Damkarussen er slank, bliver normalt kun 15 cm lang og overstiger kun sjældent 1,5 kg. Søkarussen er meget højrygget og kan blive 45 cm og veje så meget som 3,5 kg. Føden er smådyr og plantedele.

 

Karussen har en meget speciel fysiologi, som gør den særdeles hårdfør over for iltmangel og forurening. De besidder evnen til anaerob respiration, hvor slutproduktet er ethanol (alcohol), som så ophober sig i musklerne og leveren. Som ethanol-niveauet efterhånden øges, udskilles det som ekskrementer. Det er experimentelt bevist, at de på denne måde kan klare sig under anaerobe forhold i i hvert fald 140 dage. Denne anaerob respiration forløber bedst ved lave temperaturer og kan finde sted ved helt ned til 0° C.

 

Damkarussen lever som regel i små damme og søer, hvor de normalt opnår en "tusindebrødre bestand", som påvirker størrelsen i negativ retning og de bliver ikke meget større end op til 1000 g.

 

Karussen er beslægtet med Guldfisk, men i modsætning til Guldfisken og dens hybriders konkave finner, har Karussen konvekse finner.

 

Havkarussen, der er en havlevende fisk, er af læbefiskfamilien og dermed ikke i familie med karussen.

 

Verdensrekorden og dermed også danmarksrekorden, blev fanget af Lars Rytter på Sjælland i 2006 og vejede 3,850 kg. Det menes at under optimale forhold kan karussen opnå en maximal vægt på omkring 4 – 4,5 kg.

 

Karussen er en yndet spisefisk flere steder og i Polen, hvor den ofte spises med creméfrâiche (karasie w śmietanie), anses den for den bedste stege-fisk.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 673 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her