Logo

Karnak 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Karnak 2

Karnak. Rekonstruktion af tempelområdet set fra NV. I midten ligger templet for Amon-Ra, omgivet af en mur. Den yderste pylon, der antagelig stammer fra det 30. dynasti, blev aldrig færdiggjort og dekoreret med bemalede relieffer som resten af templet. Ved templet ses bl.a. den store hellige sø og foran et kajanlæg, som var forbundet med Nilen via en kanal. Mod syd (øverst i højre hjørne) kom man ad en allé med sfinkser til tempelområdet for Mut.


Karnak, landsby og stort tempelområde på Nilens østbred i Egypten nær Luxor, oldtidens Theben. Hovedtemplet med en øst-vest-akse og front mod Nilen var rejst til ære for guden Amon-Ra. Andre guder, bl.a. Ptah og Khons, havde tilstødende mindre templer, og lidt længere mod syd ligger et tempelområde for Amons hustru, Mut.


Karnak er gammel arabisk og betyder 'barrikade'.


De tidligste tempelrester stammer fra Sesostris 1.s tid i Mellemste Rige. Omkring denne oprindelige kerne blev templet med "det allerhelligste", dvs. Amon-Ras bolig, udvidet og ændret i mere end 1000 år. Templets egentlige storhedstid lå i Nye Rige under bl.a. Tuthmosis 1., Hatshepsut, Tuthmosis 3., Amenophis 3. og Horemheb. Flere pyloner (tempeltårne) med tilhørende obelisker og kolossalstatuer blev tilføjet i retning af Nilen og mod syd i retning af templet for Mut. Seti 1. og Ramses 2. opførte en imponerende hypostylhal (overdækket søjlehal) med i alt 134 søjler.


Karnak 2

Karnak. Detalje fra Karnak-templet.


Karnak var udgangspunkt for talrige religiøse fester med processionsoptog i løbet af et år. Amon-Ras hellige bark blev sammen med hustruen Muts og sønnen Khons' båret ud og ført til andre af de thebanske templer. To af de vigtigste årlige fester var Opetfesten, hvorunder processionen gik til templet i Luxor, og Dalfesten, hvorunder de hellige barker blev ført til dødetemplerne på Vestbredden af Nilen.


Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 108 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• KimchaekKimchaek, indtil 1952 Songjin, by i den østlige del af Nordkorea, ca. 300.000 indb. Byen...
• KorhogoKorhogo, by på savannen i den nordlige del af Elfenbenskysten i Vestafrika; 286.100 indb....
• Jhansiby i delstaten Uttar Pradesh i Nordindien; 507.300 indb. (2011)

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os