Logo

kapitalisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

kapita'lisme, privatkapitalisme: samfundssystem hvor produktionsmidlerne ejes af privatpersoner og hvor produktionen er organiseret med henblik på opnåelsen af størst mulig profit. Under kapitalisme produceres uden bestemt plan varer for et anonymt marked under indbyrdes konkurrence, og også menneskelig arbejdskraft købes og sælges som en vare.

 

Kapitalisme som produktionsmåde er først og fremmest analyseret af Karl Marx, ifølge hvem kapitalisme bygger på en udbytning af arbejderklassen; denne frembringer en merværdi, som kapitalejerne tilegner sig. Kapitalisme er derfor karakteriseret af klassekamp mellem lønarbejderne og kapitalistklassen. Pga. konkurrencen vil de store firmaer efterhånden dominere markedet og forvandle kapitalisme til monopolkapitalisme. Den kapitalistiske produktionsmåde udvikledes fra 1500-tallet, navnlig i V-Europa, hvor store kapitaler ophobedes.

 

I 1600-1700-tallet opløstes de feudale produktionsforhold, og ved Den Industrielle Revolution i Storbritannien ca. 1710-1830 fik kapitalisme sit afgørende gennembrud. Fra slutningen af 1800-tallet udbredtes kapitalisme vha. imperialismen til oversøiske lande, men dens udbredelse begrænsedes af socialistiske omvæltninger i bl.a. Rusland 1917, Østeuropa efter 1945 og Kina 1949. I de kapitalistiske lande har staten i stigende grad grebet ind i det økonomiske liv og skærpet tendenserne til statsmonopolkapitalisme.

 

Ikke-marxistiske forskere afviser ofte kapitalisme som et ideologisk begreb, mens andre har forsøgt at indbygge etiske og moralske forestillinger i kapitalisme. Således så fx Max Weber forudsætningen for kapitalisme i den særlige prot. etik, især i dens calvinistiske og puritanske udformning.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 427 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.