Logo

Kant, Immanuel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 1724-1804: tysk filosof. Kants erkendelsesteoretiske hovedproblem var forholdet mellem fornuftserkendelse og erfaring. Hvordan er en almengyldig og nødvendigt sand erkendelse mulig, fx en matematisk indsigt? Og hvordan kan denne erkendelse have absolut gyldighed for de erfarede ting, fx erkendelse af fysiske lovmæssigheder? Ifølge Kant skyldes dette at vor erfaring bestemmes af den menneskelige bevidstheds egen organisation eller beskaffenhed, af visse a prioriske erkendelsesformer som på en gang betinger erfaringens mulighed og erkendelsens begrænsning: dels anskuelsesformerne rum og tid, dels 12 forstandsformer eller kategorier, bl.a. årsagskategorien. Vi kan kun erkende tingene som de fremtræder for os (i rum og tid, årsagsbestemte m.m.). "Tingen i sig selv" kan vi videnskabeligt set ikke vide noget om. Sin etik sammenfattede Kant i det kategoriske imperativ: du skal handle således at rettesnoren for din handlen vil kunne gælde som alment princip. Kants hovedværker er Kritik der Reinen Vernunft (1781) og Kritik der Praktischen Vernunft (1788).

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 523 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her