Logo

Kærsgård, Kjærsgård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 

: hovedgård Ø for Middelfart. I slægten Billes eje 1499-1723. Nuværende hovedbygning i nyklassicisme opført 1815-17. Rummer samling af hestevogne og kaner.

Indtil Iversnæs gods blev delt ved arv efter Knud Henriksen Gyldenstjerne i 1520, var Kærsgård en af mange fæstegårde i det udstrakte godsområde.

 

Artikel billede


Hovedbygningen er fredet. Opført af Andreas Meyer 1815--1817.
På tegnebrættet C.F. Hansen stil. I virkeligheden mere traditionel med trekantgavl og pilastre. Bygherren Kammerjunker Andreas Claus Wedel, som opførte huset i årene lige efter Statsbankerotten, belønnedes med fallit, så Staten i 1829 måtte overtage gården.

 

Kærsgaard ligger i det smukke dalstrøg imellem Båring og Ore, ved udløbet af det skovbælte, der fra Bro strækker sig mod syd. Storåen løber igennem parken og Brenderup by går helt hen til gården. Kærsgaard var oprindeligt kun en almindelig bondegård, som ejedes af Henrik Knudsen Gyldenstierne. Han solgte den til Billeslægten i 1499, og i århundreder herefter var Kærsgaard sæde for Billeslægten.

 

Der er et minde på den syd vestlige gavl på hovedbygningen med Billeslægtens og Anna Troldes våben, som stammer fra en tidligere bindingsværksfløj. I 1675 overtog Anna Trolle Kærsgaard og hun viste sig at være en særdeles dygtig dame. I 1712 byggede hun en skole til Guds ære og ungdommens saligheder kundskabers undervisning. Det var også Anna Trolle, der sendte 2 bønder til Tyskland for at lære at dyrke Humle på Fyn. Resultatet blev, at Brenderupegnen i århundreder var hjemstedet for en udstrakt humledyrkning. Man kan stadig finde humleplanter på Kærsgaard.


Anna Trolle havde desværre også svage sider: En alt for stor kærlighed til en hund, havde drevet hende til at stille krav om, at den skulle begraves på kirkegården. Præsten modsatte sig, men gik til sidst med til det. Det blev i midlertidig opdaget og hunden måtte graves op igen, hvorefter der selvfølgelig blev lavet en gravhøj til hunden på Kærsgaard. Navnet blev Korshøj også kaldt hundehøjen hvor der i mange år stod et kors. Det er senere blev afløst af en flagstang.

Anna Trolles straf blev, at da hun døde var det fanden, der tog hende. Hun vidste at det skulle ske julenat og lod derfor præsten slå kors for alle vinduer. Men da fanden kom, rejste han en storm, der væltede en stor ask om på taget, og igennem hullet kom han ned til hende i den gule stue. Om morgenen var der kun en håndfuld støv tilbage af stakkels fru Trolle, og i ligets sted fyldtes kisten med sten.

A. C. Vedel, også kaldt Wedel Heinen, som ejede Kærsgaard fra 1807, har bygget den nuværende hovedbygning. Arkitekten var Meyer, men ejeren gik fallit grundet det dyre byggeri og staten måtte i 1829 overtage gården. Ahlefeldt-Laurvig var i 2 generationer ejer af gården og af andre interessante ejere kan nævnes A/S Klampenborg Væddeløbsbane, som havde 60 heste opstaldet på stedet. Kammerherre Henri Hage købte gården af M.P. Pedersen i 1963.

1. Januar 2007 er skovbrug og 7 udlejningshuse på Kærsgaard overdraget til Henri Hage' søn Christoffer Hage. Landbruget på Kærsgaard er overdraget med 70% til Christoffer Hage.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 702 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her