Logo

Kærgård, Kjærgård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede


: tidligere hovedgård N for Ribe. Hovedbygningen fra 1500-tallet. ombyggedes o. 1695 og, efter udstykning, o. 1830. Fattiggård 1868; overtaget af staten 1940 og atter ombygget, rummer fra 1949 Kærgård Landbrugsskole.

 

Riber Kjærgård omtales første gang i 1300-tallet. I 1600-tallet var det egnens største hovedgård, men fra 1790 gik det ned ad bakke. 1868-1940 fungerede gården som fattiggård, og siden har der været hjem for vanskelige piger og fra 1949 landbrugsskole

 

Artikel billede


Placeringen på Møgelkærhøj

Vestjylland har kun få bevarede herregårde, som vi kender dem fra det østlige Danmark. Riber Kjærgård er en af dem. Vi kender ikke Kjærgårds præcise alder, men den oprindelige herregård lå på voldstedet Møgelkærhøj syd for den nuværende herregård i et sumpet engareal.

 

En arkæologisk undersøgelse har vist, at voldstedet Møgelkærhøj med sin cirkelformede borgbanke sandsynligvis stammer fra 1300-tallet. Herregården har haft en voldgrav samt en ladegård.

 

Riber Kjærgård flyttes

I 1500-tallet blev herregården flyttet til sin nuværende placering oppe på det tørre land. Herregården blev grundmuret, og de smukke kælderhvælvinger i østfløjen er rester af den oprindelige herregård. I samme århundrede blev Riber Kjærgård udvidet med en nord- og en sydfløj, samt en fløj eller spærremur mod vest. Derved fik herregården en lukket, kvadratisk borggård.

 

I 1695 blev Riber Kjærgård kraftigt ombygget af generalløjtnant Frederik von Gersdorff. Han åbnede borggården mod vest, og hovedfløjen i øst fik frontispice, dvs. en dekorativ, gavllignende udbygning, samt kobbertag. Han opsatte en portal på havesiden, og på sidefløjene blev der mod

borggården indsat nye døråbninger med monogramtavler med årstallet 1695.

 

Til Riber Kjærgård hørte også en ladegård, der bestod af stalde med kvæg og lader til høsten. I slutningen af 1700-tallet lå disse bygninger øst for havegården.

 

Fattiggård, hjem for unge piger og landbrugsskole

Riber Kjærgård blev udstykket i 1830, og bygningerne blev igen forandret. Blandt andet rev man østfløjens øverste etage ned, og Riber Kjærgård blev indrettet til fattiggård og senere ”Hjem for vanskelige unge piger”.

 

Nyere tid

I 1940 overtog staten bygningerne, hvorefter en gennemgribende restaurering fandt sted. Sydjyllands Landbrugsskole overtog bygningerne i 1949.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 517 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad tror du mest på?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her