Logo

juridisk person

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 

juridisk person,: en flerhed af personer, der retligt behandles som en person, fx stat, kommune, forening, stiftelse, aktieselskab.


juridisk person, retlig enhed, fx et selskab, en forening eller en institution, der i visse henseender kan påtage sig rettigheder og forpligtelser på linje med fysiske personer.


Reglerne om, hvordan formueværdier indskydes og anvendes, spiller en central rolle i den retlige regulering af forskellige typer af juridiske personer. I fx et aktieselskab indskyder stifterne et beløb som selskabets aktiekapitaliensk I et interessentskab reserveres der en såkaldt fællesformue, og interessenterne hæfter derudover solidarisk for selskabets forpligtelser.


En juridisk person udleder altid sin kompetence af en vedtægt eller andet særligt retsgrundlag; heri vil der bl.a. være fastslået et formål og en fremgangsmåde for, hvordan den juridiske person forpligter sig. Også offentlige myndigheder kan betragtes som juridiske personer. Regelgrundlaget findes da i den lovgivning, herunder Grundloven, der fastslår rammerne for myndighedens virke.

Mht. muligheden for at straffe for lovovertrædelser, der finder sted inden for rammerne af en juridisk person, se kollektiv enheds strafansvar. 


........................................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 143 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ademptionademption, (af latin ademptio, ad- + emptio, af emere købe, erhverve), inden for jura...
• kontravenientkontravenient, (se kontravenere), inden for jura overtræder.
• jurist - cand.jur.jurist - cand.jur., person, der har gennemgået en videnskabelig juridisk...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os