Logo

Jupiter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: solsystemets største planet, diameter ved ækvator 142.800 km. Har 16 måner, hvoraf de 4 største, Io, Europa, Ganymedes og Callisto (radier på 1560-2630 km) opdagedes af Galilei 1610. Jupiter er omgivet af en tæt atmosfære af brint, helium og metan. Planeten selv består formentlig af en lille fast kerne omgivet af et stort lag af flydende eller fast brint (90%) og helium (10%). Det indre af Jupiter har en temperatur på 30.000°C (ca. 6 gange Solens overflade-temp.) og det ydre lag af atmosfæren -180°C. Jupiter ses almindeligvis med fem til seks mørke bånd, der beror på strømninger i atmosfæren. På Jupiter fremtræder mere permanente pletter, fx den røde plet (areal 4 . 108 km²), den er sandsynligvis en gigantisk strømhvirvel (eller storm) der raser over Jupiters overflade. Den røde plet blev først set af Hooke i 1664. Den aftager langsomt i størrelse. Jupiter afgiver mere energi til rummet end den modtager fra Solen. Den er dog for lille til at kerneprocesser kan foregå. Den afgivne energi kan være fx gravitationsenergi fra en klode under sammentrækning, dvs. på et tidligere stadium af udviklingen end fx Jorden. Jupiter har en svag ring, opdaget 1979. Målt på planetens overflade er Jupiters magnetfelt mere end 10 gange stærkere end Jordens. Jupiter er (bortset fra Solen) solsystemets kraftigste radiokilde. Se planeter; solsystemet.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 366 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.