Logo

Jerevan 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Jerevan 2

Jerevan. Bjerget Ararat med byen Jerevan i forgrunden.


Jerevan, Armeniens hovedstad; 1,12 mio. indb. (2011). Byen ligger ved en biflod til Aras og omgives af høje bjerge. På klare dage kan man fra Jerevan se armeniernes nationale symbol, Araratbjerget, som ligger i det østlige Tyrkiet 50 km SV for byen.


Byens hjerte udgøres af Republikpladsen (tidl. Leninpladsen), der er omgivet af flere arkitektonisk interessante bygninger, bl.a. regeringsbygningen, Hotel Armenia, kunstmuseet og det historiske museum. Anden monumentalarkitektur er operaen fra 1937, Katogikekirken fra 1200-tallet, Zoravarkirken fra 1700-tallet og spritfabrikken, hvor den kendte armenske "cognac" fremstilles. Matenadaranmuseet på byens hovedgade, Mashdot (tidl. Leningaden), rummer en stor samling armenske, iranske, indiske, græske og romerske manuskripter og et institut for studiet af antikke manuskripter. Byens undergrundsbane er fra Sovjettiden. Den blev beskadiget under det kraftige jordskælv i 1988, men er repareret og udvidet. På bjerget Tsisernakerberd lige uden for byen findes et monument med en evig ild, tilegnet de 1,5 mio. ofre for tyrkernes folkedrab på armenierne i 1915.


Historie

Jerevan er en ældgammel by med arkæologiske spor tilbage til 783 fødtKr., da fæstningen Erevuni blev bygget af kong Argishti af Urartu. Byen lå centralt ved karavaneveje i det sydlige Kaukasus og blev udsat for gentagne angreb og belejringer fra romere, arabere, mongoler, tyrker og persere. I 1582 faldt byen til tyrkerne, i 1604 til perserne, og i 1827 blev den erobret af russerne. Efter at Sovjetmagten havde konsolideret sin magt i Armenien, blev Jerevan i 1921 hovedstad i Sovjetrepublikken Armenien og ved Sovjetunionens opløsning i 1991 i det selvstændige Armenien.

En industrielt præget produktion af håndknyttede tæpper, jerivan- eller erivantæpper, blev påbegyndt i 1900-tallet Tæppernes mønstre er inspireret af andre kaukasiske tæpper.


Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 127 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AmarilloAmarillo, prærieby i det nordlige Texas, USA; 190.700 indb. (2010). Den har fra...
• AccraGhanas hovedstad, 848.825 indb. Tidligere hovedsæde for den danske Guldkystkoloni; den...
• Amalfiitaliensk havneby ved den smukke, stejle klippe kyst V for Salerno;

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os