Logo

jazz

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 [djas]: musikform udviklet af blues, negro spirituals, ragtime og marchmusik hos negerbefolkningen i USA's sydstater fra o. 1890. I jazz lægges særlig vægt på improvisation, fri instrumentbehandling og markeret rytme. Karakteristisk for melodien i den mere traditionelle jazz er 4eller 8-takters perioder som danner melodiens hoveddele, kor (chorus) på 12 eller 32 takter samt de blå toner (blue notes, se 'blues); karakteristisk for rytmen er den pulserende bevægelse, swing, hvormed jazzs taktslag forbindes; synkoper anvendes ofte.

 

- De første jazzorkestre var marchorkestre der spillede ved fester, begravelser m.m., senere også til dans. Jazzs udbredelse og udvikling har været afhængig af grammofonplader; de første jazzplader blev indspillet 1917 af Original Dixieland Jazz Band, et orkester fra New Orleans med lutter hvide musikere.

 

Se desuden New Orleans jazz, Chicago-jazz, swing, bop, cool jazz, free jazz og fusionsmusik.

 

........................................................................................................................

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 427 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.