Logo

japanlygte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 

: art af Abutilon.

 

Artikel billede

Jødekirsebær har nogle meget dekorative orangerøde »lygter«, som lyser op i tusmørket i efterårshaven. De kan også tørres til dekorative formål.

 

Physalis alkekengi

Jødekirsebær er en gammel havestaude, som også kaldes for »japanske lygter«, der er det svenske navn for planten. Planten er flerårig og har en 20–40 cm høj stængel. Den er fundet vildtvoksende i Tyrkiet og Østeuropa samt i Japan, Korea og det nordlige Kina. Efter afblomstring ligner de udposede orange bægerblade det hovedtøj, som blev brugt af de jødiske kvinder i middelalderen, og deraf har planten fået navn. Bærrene blev brugt som urindrivende middel samt til behandling af blærelidelser og gigt. Det botaniske navn »physa« betyder blære på græsk og »alkekengi« betyder også blære. Det var også et lægemiddel, der virkede kølende. Bærrene indeholder C-vitamin og er tidligere blevet brugt i mad. Den er flot, når de karakteristiske frøhylstre får orange farver. Planten kan dog blive til et irriterende ukrudt, da den let breder sig. Plant den et sted, hvor den må få lov at brede sig eller grav rødderne ned i et cementrør eller lignende. Jødekirsebær kan trives i al slags jord, der dog helst må være kalkholdig. De tørrede frøhylstre er populære i evighedsbuketter. Deling og udplantning af denne staude bør foretages om foråret. Plant den gerne under træer og buske – bare der bliver sol nok til planten.

 

Artikel billede

 

Artikel billede

 

Fakta om Abutilon, Klokketræ

 

Artikel billede

Navnet Klokketræ sigter til de hængende klokkeformede blomster hos flere af slægtens medlemmer. Der findes dog flere abutilon-arter der ikke har disse klokkeformede blomster.

Slægten Abutilon hører under Katostfamilien ligesom fx hibiscus, og stokrose.
Ofte benyttes det latinske slægtsnavn: Abutilon også som dansk navn for slægten.
De dyrkede sorter med klokkeformede blomster er typisk hybrider. En af arterne i slægten, Abutilon megapotamicum, kaldes på dansk Japanlygte. Kinajute: Abutilon theophrasti findes af og til forvildet i den danske natur. Planten dyrkes i andre dele af verden til udvinding af fibre, eksempelvis til sække.

Artikel billede

Det danske navn for Abutilon med den slags blomster, kaldes for Japanlygte.

 

Dyrkning
Abutilon dyrkes typisk i krukker så de kan sættes ud om sommeren og ind igen om efteråret. I vores klima kan de almindeligt dyrkede Abutilon-arter ikke overvintre ude. Planterne skal stå solrigt om sommeren. Om vinteren skal Abutilon stå lyst og køligt. Planterne overvintrer med blade i modsætning til fx Fuchsia.
For at få frodigt blomstrende planter skal de dyrkes i en god veldrænet og næringsrig jord og vandes rigeligt sommeren igennem. I vinterens løb spares på vandet, dog må jorden ikke tørre helt ud.
 

Artikel billede

Nogle Abutilon-sorter dyrkes lige så meget på grund af de brogede blade som for blomsternes skyld.

 

Formering
Abutilon formeres ved hjælp af stiklinger sidst på sommeren eller om foråret i marts-april. Nogle arter og sorter kan frøformeres.

 

Beskæring
Abutilon beskæres i det tidlige forår. Senere kan det yderste af nogle af skuddene evt. nippes af hvis der ønskes lidt mere kompakte planter.

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.126 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her