Logo

Israel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

: republik i Mellemøsten. Landet består overvejende af lavland med en frugtbar kystslette; mod syd den tørre kuperede Negevørken. Israel har subtropisk klima med tørre varme somre og milde regnfulde vintre. I 1947 havde det daværende mandatområde Palæstina en befolkning på 1,9 mio, hvoraf 1,1 mio arabere. Ved oprettelsen af den israelske stat flygtede 600.000 arabere til nabostaterne, især Jordan; mange lever stadig i flygtningelejre. I perioden 1948-71 er der indvandret 1,4 mio jøder. Bosættelsen af de i 1973 besatte områder skaber store problemer.

 

Israel: republik; selvstændig stat fra 1948. 20.770 km². Hovedstad Jerusalem, 428.700 indb.1983.

• Befolkning: 2,0 mio. 1959; 2,8 mio. 1968; 4,2 mio. 1984, heraf 83% jøder, dertil kommer befolkningen i de områder, Israel siden 1967 har besat.

• Religion: jødedom med islamiske og kristne mindretal.

• Sprog: hebraisk (off.); ca. 1'2 mio taler arabisk.

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport83): forarbejdede diamanter 24,2; frugt og grønsager 8,5; tekstiler 9,0.

• Vigtigste handelspartnere USA, Tyskland og UK. BNP pr. indb.1983 $ 5.360 (DK $ 11.490).

• Møntfod: shekel a 100 agorol.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Israels økonomi er stærkt belastet af udgifter til forsvaret, ca. 25% af BNP, samt et stort importoverskud , der i nogen grad modvirkes af indtægter fra turisme og af gaver fra jøder i udlandet. Derudover er Israel den største modtager af militær og økonomisk hjælp fra USA. Landet har store økonomiske vanskeligheder, med betydelig inflation og, målt pr. indb., verdens største udlandsgæld. I 1975 indgik Israel en frihandels- og samarbejdsaftale med EF med fuld frihandel fra 1985. Landbruget beskæftiger 6% (1984) af befolkningen, og landbrugsarealet er siden Israels dannelse blevet væsentligt udvidet. Med moderne dyrkningsmetoder og kunstvanding opdyrkes store slette- og ørkenområder. Størstedelen af jorden ejes af staten. Landbruget er organiseret som kolonier, kollektiver eller landsbyer, enten som et helt integreret kollektiv, kibbutz, eller som selvstændige brug med et vist landsbyfællesskab, moshav. De vigtigste afgrøder er citrusfrugter, grønsager, korn og vin samt bomuld, jordnødder og sukkerroer til industrielt brug. Betydeligt kvæghold. Minedriften er beskeden; der brydes fosfat og inddampes salt; desuden produceres lidt olie og kobber. Industrien beskæftiger ca. 30% (1984); den er i kraftig vækst og hovedvægten ligger på kemisk industri og lette industrier (diamantsliberier, elektronik). En stor del af industrien ejes af Israels faglige landsorganisation, Histadrut.

 

• HISTORIE OG POLITIK. (Før 1948 se Palæstina.) - Den uafhængige republik Israel proklameredes 1948; umiddelbart efter invaderedes Israels territorium af hære fra de omliggende arabiske stater; herved indledtes den første af de i alt fire Mellemøstlige Krige, i løbet af hvilke Israel fik kontrol med et område der var fire gange så stort som oprindelige fastsat i FN's delingsplan for Palæstina. De hen ved 1 mio arabiske flygtninge fra de erobrede områder skabte store problemer og spillede en vigtig rolle i konflikten mellem Israel og de arabiske stater. Fredsforhandlinger, indledt 1973, resulterede i Sinaiaftalerne 1975. 1979 afsluttedes, på den amerikanske præsident Carters initiativ, fredsaftale mellem Israel og Egypten, der bl.a. indebar trinvis israelsk rømning af Sinaihalvøen. Israel der oprindelige fik støtte fra Østblokken søgte efter 1949 tilnærmelse til Vestmagterne især USA der ønskede at sikre Israels eksistens for derved at opretholde magtbalancen i Mellemøsten. Pga. den fortsatte besættelse af de arabiske områder blev Israel udenrigspolitisk isoleret i midten af 1970erne. Israels regering har dog fortsat nægtet anerkendelse af en palæstinensisk stat. Israels udenrigspolitiske omdømme forværredes yderligere i 1981, dels pga. den israelske anneksion af Golanhøjderne, dels pga. af den overrumplende israelske bombning af et irakisk atomanlæg. 1982 invaderede Israel Libanon med det formål at tilintetgøre PLO. Det lykkedes de israelske tropper at fordrive PLO fra Beirut til Tunis. Israels støtte til kristne falangisters massakrer i flygtningelejrene Sabra og Chatila ved Beirut samt uvilje mod tilbagetrækning fra Libanon førte til et lavpunkt i den internationale sympati for Israel. Først de irakiske missilangreb samt palæstinensernes støtte til Saddam Hussein under Golfkrigen 1991 medførte et opsving i den internationale opinion til fordel for Israel. Frem til 1991 var den massive amerikansk økonomiske støtte til Israel dog uanfægtet. 1991 tilbageholdt USA's præsident Bush en lånegaranti for at presse Israel til at deltage i forhandlinger om en fredsordning.

Artikel billede

Israel, Vigtigste byer og områder samt lokaliteter af historisk interesse i den nordlige og centrale (kort 1) og den sydlige del af landet (kort 2 i mindre målestok).

 

• Indenrigspolitik. Israel var 1948-77 domineret af det socialdemokratiske, vestligt orienterede Arbejderparti. Efter 3. Mellemøstlige Krig 1967 påbegyndtes israelske bosættelser på den besatte Vestbred med henblik på en styrkelse af forsvaret. Efterdønningerne efter 4. Mellemøstlige Krig 1973, hvor Israel blev udsat for et effektivt overraskelsesangreb som kun efter store ofre blev slået tilbage, førte til en svækkelse af Arbejderpartiet. Efter valget 1977 dannede den højreorienterede Likud-koalition regering under Menachem Begin. Israels officielle politik over for palæstinenserne blev herefter mere uforsonlig og bosættelserne på Vestbredden fik karakter af egentlig kolonisation. Ansvaret for massakrerne i Sabra og Chatila henførtes delvis til Begins regering, og den gik af. Ved det efterfølgende valg fik hverken Likud eller Arbejderpartiet flertal, og de indgik en koalition. Arbejderpartiets leder Shimon Peres var ministerpræsident 1984-86 og Likuds leder Itzhak Shamir var det 1986-88. Efter valget 1988 fortsatte koalitionen med Shamir som ministerpræsident indtil 1990, hvor den brød sammen, og Shamir dannede regering med en række små religiøse og ultrahøjreorienterede partier. Israels manglende vilje til tilbagetrækning fra de besatte områder, den stadig mere omfattende bosættelsespolitik og den militære administration førte fra 1987 til intifadaen, en spontan palæstinensisk modstand som føres med voldelige og ikke-voldelige midler.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 627 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad tror du mest på?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her