Logo

impressionisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 (af fransk impression: indtryk): retning i malerkunsten der opstod i Frankrig o. 1870 og dyrkedes af bl.a. Degas, Manet, Monet, Berthe Morisot, Pisarro, Renoir og Sisley. En udstilling i Paris 1874 vakte stor skandale og malerne fik øgenavnet impressionisterne efter titlen på et billede af Monet, Impression, soleil levant (1872). At gengive sol, lys og luft i den stærkeste koncentration var et fælles mål for impressionisterne, der malede med korte pletagtige penselstrøg i lyse, kontrastrige farvetoner, uden interesse for detaljer, fast form og konventionel komposition. Den litterære impressionisme udgik fra Frankrig o. 1870. Dens digtere søgte at nuancere detaljen og gengive umiddelbare sanseindtryk. Som eks. fra dansk litteratur kan nævnes J.P. Jacobsen og Herman Bang. Musisk impressionisme kendetegnes af understregning af det klanglige element ved en sløring af de harmoniske funktioner og en afspændt rytmik; hovedskikkelsen er Claude Debussy.

 

Artikel billede

Claude Monet: Katedralen i Rouen (1894).

Artikel billede

Edgar Degas: Absinten (1876).

 

Artikel billede

Auguste Renoir: Ode til blomsterne (1903-09) - Alle tre malerier i Musée d'Orsay i Paris (tidligere i Jeu de Paume).

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 436 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.