Logo

hvælving

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billedeArtikel billede

(1)Tøndehvælving. (2) Krydshvælving (kors hvælving); a. grat. (3) Ribbehvælving; mellem ribberne (b) bygges kapperne af let materiale; lægges flere ribbehvælvinger på række kaldes c gjordbue (støder op til nabohvælvingen) og d skjoldbuer (danner overgang til mur eller omslutter vinduer). (4) Stjernehvælving; e ribber; født kapper.

 

Hvælving: fritbærende overdækning af et rum. Det nedad- og udadrettede tryk fra hvælving fordeles i de støttende mure eller søjler. Den simpleste hvælving er tøndehvælving med halvcylindrisk e.l. krummet flade; to tøndehvælvinger der skærer hinanden danner en krydshvælving (korshvælving), hvor trykket fordeles i de fire hjørner, eller en klosterhvælving, hvor trykket hviler på de støttende mure; skæringslinjerne kaldes grater. Ribbehvælving er en krydshvælving der opmures med bærende buer (ribber) mellem hvælvingsfladerne (kapper) der kun har udfyldende opgave. Blandt andre hvælvinger er stjernehvælving og viftehvælving med ribber i hhv. stjerne- og viftemønster. I en falsk eller uægte hvælving er væggenes stenlag udkraget opefter, indtil de mødes i toppen. Se også kuppel.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 837 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her