Logo

Hirschholm, Hørsholm Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 

: tidligere hovedgård og slot opført på tre holme i Hørsholm Sø. Kendt fra 1300-tallet. Den oprindelig hovedbygning opførtes 1729 af J.C. Ernst for Frederik IV og blev 1733-44 udbygget af Thurah til et firfløjet anlæg; Hirschholm Slot. Hirschholm Slot (Hørsholm Slot)forfaldt pga. dårlig fundering og blev nedrevet 1810-12. På stedet står nu C.F. Hansens kirke, opført 1820-22. De gamle avlsbygninger fra 1700-tallet rummer fra 1942 Jagt- og Skovbrugsmuseet.


Hirschholm Slot var et slot i barokstil beliggende i det nuværende Hørsholm. Slottet blev opført i 1730–44 af hofbygmester Lauritz de Thurah som sommerresidens for Christian 6. og dronning Sophie Magdalene.


På grunden, hvor slottet blev opført, havde tidligere stået et mindre jagtslot opført i slutningen af 1500-tallet af Frederik 2. og Christian 4. Endnu tidligere havde der ligget en adelsgård kaldet Hørningsholm, der havde været i kronens eje siden 1391.


Jagtslottet tilhørte i årene 1700–21 Frederik 4.s dronning Louise, der moderniserede det og lod opføre en del de gule avlsbygninger, der eksisterer i dag.


Thuras barokslot stod færdigt i 1744. Slottet, der var omgivet af et franskinspireret haveanlæg, blev kaldt “Nordens Versailles” og var regnet for et af de smukkeste slotte i Europa.


Da Christian 6. døde i 1746, overtog dronning Sophie Magdalene slottet, hvor hun boede til sin død i 1770, hvorefter det overgik det til Christian 7. I “Hirschholm-sommeren” i 1771 tjente slottet som sommerresidens for hoffet, hvor dronning Caroline Mathilde fødte hoflægen Struensees barn. Efter Caroline Mathildes landsforvisning og Struensees henrettelse i 1772 blev slottet ikke brugt mere af de kongelige, og det forfaldt indtil 1810, hvor Frederik 6. besluttede at lade det nedrive. Dele af materialerne blev brugt til opførelsen af det andet Christiansborg Slot.


I 1822–23 blev der på grunden bygget Hørsholm Kirke af arkitekt C.F. Hansen. Parken omkring kirken bærer stadig præg af symmetrien i slottets barokhave.


........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 583 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her