Logo

Herningsholm

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Artikel billede

 

: tidligere hovedgård i Herning. Hovedbygningen fra o. 1580 blev ombygget o. 1760; overtaget af Herning Kommune 1967 og åbnet som museum for St.St. Blicher 1980. Avlsgården nedrevet 1916.

 

Artikel billede

Herningsholm er en herregård fra år 1579 beliggende i Hernings nordøstlige del. Den blev oprindeligt bygget i renæssancestil af adelsmanden Josva von Qualen, der lod den opføre på et voldsted nær en å i et fugtigt engareal. Gården hed dengang Vig, men blev ombygget i 1754 og opført i enkel klassicistisk stil med anvendelse af de gamle herregårdsmure fra renæssancen. Hovedbygningens skævt anlagte vinduer, vidner om tiden fra før barokken gjorde sit indtog i Danmark.

 

I dag rummer herregården Blichermuseet der fortæller om forfatteren Steen Steensen Blichers liv og forfatterskab (1782-1848) på den jyske hede. Man kan bl.a. se flere af forfatterens originalmanuskripter og førsteudgaver af hans værker, ligesom man kan studere hvordan andre kunstnere gennem tiden, har illustreret hans bøger. Desuden findes en riddersal fra 1700-tallet med landskabsmalerier og en temaudstilling med navnet En septemberdag på Jens Nielsens Bondegård udført af kunstneren Inge Faurtoft, som viser en fynsk bondes liv set gennem 46 perspektivkasser med små dukker. Herningsholm er omgivet af en mindre herregårdspark med gangstier for offentligheden.

Artikel billede

Herregårdens historie

 

Ved Herningsholm Å lå et næs der senere skulle give navn til både åen og herregården. Ca. fem år efter hovedbygningens færdiggørelse, i 1585, døde adelsmanden von Qualen og efterlod sig en enke Magdalene Olufsdatter Munk. Hun giftede sig efterfølgende med en ungarsk adelsmand ved navn Siegfried von Rindscheidt, der havde ry for at tugte egnens bønder hårdere end normalt for den tid. I 1609 blev han dømt og fængslet for hustrumishandling og måtte efterfølgende ende sine dage i Dragsholm Slots fangehuller i 1621. Omkring 130 år senere købte krigsråd Hans Ad. Høeg herregården og ombyggede den i 1754. Han blev adlet Hielmcrone i 1757.

 

I 1925 videregav forfatteren og digteren Jeppe Aakjær sin omfattende blichersamling til udstilling i Herning og hermed blev grundstenen til det nuværende Blichermuseum lagt.

 

I 1941 rykkede Civilt-Beskyttelses-Udrykningskorps ind på Herningsholm hvor det blev indtil 1966. Efter en omfattende restaurering de efterfølgende år rykkede Blichermuseet ind i 1980 og har siden holdt til på herregården.

 

........................................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 416 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ontologi • filosofisk problemområde vedr. det værende, dets egenskaber og væsen ...
• Fremmedlegionen Légion étrangère: fransk militær korps
• Colonial Pipeline 4000 km lang rørledning i USA, der transporterer raffinerede olieprodukter ....
• monomani tvangs- eller driftsmæssig øgelse af én enkelt måde

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!