Logo

Hansaen, Hanseforbundet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Hansaen. I 1300-tallet og begyndelsen af 1400-tallet domineredes handelen i Østersøområdet af det nordtyske byforbund Hansaen. Kortet viser de vigtigste hansestæder og handelsveje.

 

: handelsforbund i 1200-1600-tallet af især nord-tyske byer, hansestæderne, med venderstaden Lübeck som den mægtigste. Hansaen var et løst organiseret fællesskab, hvis øverste organ fra 1356 var Hansedagen. Forbundets handelsmønster begyndte at tegne sig kort efter 1200. På grundlag af privilegietildelinger fra lokale fyrster der mere eller mindre modstræbende måtte anerkende Hansaens overlegne kapital- og transportressourcer, oprettedes i Nord- og Østersøens kystområder kompagnier eller faktorier som blev bundet sammen med byerne i et net af søruter med knudepunkter i Hansaens kontorer i Novgorod, Bergen, London og Brügge. I 1300-tallet og til dels 1400-tallet beherskede Hansaen næsten hele handelen i Nordeuropa, ikke mindst i Norden. Hansaens position svækkedes mod slutningen af 1400-tallet og Hansaen gik til grunde i 1600-tallet i forbindelse med handelsvejenes omlægning og den skærpede konkurrence fra England og Nederlandene.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.751 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her