Logo

Ghana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Artikel billede

Ghana med Voltafloden og bifloder før og efter anlæggelsen af Akosombodæmningen; største byer og nabostater (1. Elfenbenskysten; 2. Burkina Faso; 3. Togo). Ghana er 5½ gange større end Danmark.

 

Ghana [ga.na]: republik i Vestafrika. Ghana består af et plateauland, 400-500 m o.h., der mod øst skråner mod Voltaflodens sletteland. Tropisk klima; naturlig vegetation regnskov, der mod nord og øst går over i savanne.

 

Ghana: republik; britisk koloni til 1957. 236.537 km2. Hovedstad Accra, 965.000 indb.1984.

• Befolkning: 6,7 mio. 1960; 8,5 mio. 1970; 12,2 mio. 1984, størstedelen sudanfolk.

• Religion: 52% kristne, 13% islam, resten stammereligioner.

• Sprog: engelsk (officielt).

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1983): kakao 45,0; guld 23,9.

• Vigtigste handelspartnere USA og Nigeria. BNP pr. indb. $ 320 (DK $ 11.490).

• Møntfod: cedi a 100 pesewas.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Landbrug er det vigtigste erhverv. Ghana er verdens tredjestørste producent af kakao men indtægterne fra produktionen har været faldende siden begyndelsen af 1970erne pga. plantesygdomme, tørkeproblemer og et betragteligt smugleri. Staten har sat priserne op for at øge produktionen og mindske smugleriet, men med ringe held. Kvæghold søges etableret i de nordlige egne. Stor eksport af ædle træsorter. Minedrift har stor betydning; brydning af diamanter, mangan, bauxit og guld. Ghanas olieproduktion dækker kun en ringe del af forbruget. Staten er aktiv deltager i de vigtigste sektorer af økonomien. Store prisstigninger har ramt landet, bl.a. som følge af de talrige devalueringer der blev gennemført i 1980erne, i et forsøg på at mindske underskuddet på betalingsbalancen. Ghanas store forekomster af bauxit og vandkraft er baggrund for det store dæmningsprojekt og aluminiumsværk (færdigbygget 1966), der ved Tema opdæmmer Voltafloden til en 350 km lang sø, der ud over kraftudnyttelse også benyttes til kunstvanding.

 

• HISTORIE OG POLITIK. (Historie før 1957: se Afrika, historie.)Den britiske koloni Guldkysten fik 1957 under navnet Ghana som den første koloni i det sorte Afrika selvstændighed. Dette opnåedes efter en folkelig kampagne ledet af K. Nkrumah. Han førte som præsident en socialistisk politik med forsøg på at frigøre Ghana fra afhængigheden af kakao-eksporten og Storbritannien. Ghana var under Nkrumah ledende i pan-afrikanske bevægelse, bl.a. ved dannelsen af OAU 1963, og blandt de alliancefri stater. Men stigende økonomiske problemer gjorde styret stadig mere restriktivt, og Nkrumah afsattes ved militærkup 1966. 1969 vendte Ghana efter parlamentsvalg tilbage til civilt styre og der indledtes en mere markeds- og vestligt orienteret økonomisk politik. Men efter fornyet militærkup 1972 søgte styret ved selvhjælpskampagner at imødegå den stigende udenlandske gældsætning og importafhængighed. Et forslag om en formaliseret politisk indflydelse til hæren blev 1978 trukket tilbage efter voldsomme protester fra studenter og akademikere, og efter nye militærkup 1978 og 1979 afholdtes 1979 parlaments- og præsidentvalg, der vandtes af People's National Party, hvis program var en videreførelse af Nkrumahs politik. Ved et militærkup 1981 greb flyverløjtnant Jerry Rawlins magten og indledte en politik med tilnærmelse til Libyen samt stor vægt på anti-korruptionskampagner. Ghanas økonomi og sociale problemer forværredes da Nigeria 1983 udviste 900.000 ghanesere.

 

........................................................................................................................

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 423 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Avernersøenkratersø V for Napoli, Italien;
• Knight • Her er flere gode forklaringer ...
• Benneweisdansk cirkusfamilie. Cirkus Benneweis blev grundlagt 1887 af Gottfried Benneweis;
• Amonlokalgud i Theben, Ægypten; oprindelig en naturgud. Amons betydning steg i

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!