Logo

Ekenäs slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ekenäs slot

Ekenäs slot med sine tre tårne på sin klippe ved søen

 

Ekenäs er et slot i Örtomta sogn, Linköping kommune i Östergötland, Sverige. Slottet er beliggende på en klippe ved den nordligste ende af søen Teden, er fra 1400-tallet. Ejer familien Bergengren. Åbent for offentligheden

 

Arkitektur

Med høje hvide mure og stejlt tag løfter slottet sig over søen, som efter søsænkninger i 1800-tallet har trukket sig væk. En fast stenbro på den forhenværende vindebros sted fører op mod indkørselshvælvingen som vogtes fra begge retninger af tunge hjørnetårne, med spånklædte barokhætter. Til borggården ligger trappetårnet midt på huset. Ved borggården ligger også to kvadratiske flygler, opførte i 1700-tallet.

 

Historie

Den første hovedbygning på Ekenäs lå på den anden side søen og det nuværende slot blev anlagt efter at Svante Sture d.y. havde fordrevet byen i året 1562. I slutningen af 1400-tallet tilhørte Ekenæs slægten Nat og Dag og i begyndelsen af 1500-tallet tilhørte de slægter Ulvätten. På Gustav Vasas tid havde en af Banérslægtens fogeder deres gård på det sted hvor slottet nu ligger.

Ekenäs slot

Ekenäs malet af ukendt kunstner i slutningen af 1700-tallet. Vægmaling i slottet.

Slottets nuværende udformning, i renaissancestil, fik det i 1630- og 1640'erne af rigsråden Peder Gustafsson Banér og er selv i dag et af Sveriges mest anselige 1600-talsslot. Slottet har stort set siden desto tilhørt slægt Banér, også om det 1687-1727 blev ejet af greve Mauritz Vellingk. Det kom derefter igen i Banérska slægtens eje. Årene 1880-1934 ejedes der af slægten Klingspor. Efter 1934 har ingen boet i slottet. Under Anden Verdenskrig blev slottet anvendt som hovedkvarterer af militære beredskabsstyrker. Dagens ejer er Wilhelm Bergengren, som tilhører en lavadelig slægt.

Ejeren til Ekenäs tilføjede i en lang tid såvel sognepræst som komminister i Örtomta pastorater. Dette var et så kaldt patronelt pastorat, som fandtes i et mindre antal overalt i landet, men som blev afskaffet i begyndelsen af 1920'erne.

Ekenäs blev bygningsfredet i 1974 og fungerer som museum i dag.

 

Rundtur i slottet

Hovedlejligheden har sin entré på den nordlige facade fra borggården. En korridor løber langs huskroppen og i den østlige ende af den ligger slottets spisesal. Denne bærer indretningssnedkerier fra 1700-tallet. Mod voldgravsiden løber en fil af rum som sammen med de to tårnrum totalt bliver seks stykker på række. Flertallet af lejlighedens kakkelovne er fra 1800-tallet og er placerede i ydervæg, eftersom de nu fjernede åbne komfurers røggange findes der. Overlejligheden indkvarterer et kirkerum, som tidligere var et større festlokale. Salen anvendes i dag som gårdsmuseum for brugsgenstande. Resten af overlejligheden består først og fremmest af soveværelser og gæsterum. I det øverste kælderplan findes opbevaringsrum, køkkener og tjenestefolkenes rum. I den nedre kælderlejlighed findes opbevaringsrum.

 

Spøgelsesslotte

Ekenäs slot

Ekenäs slot fra syd, indgangen til borggården ses nedenfor til højre.

Flertallet af sagn og legender fortælles omkring Ekenäs slot. Greve Mauritz Velling skal have set godt ud af med hemmelige dokumenter og karledrengen som hjalp ham blev derefter indmuret i et kælderrum, fordi hemmeligheden ikke skulle komme ud. Det genmurede rum, som aldrig er blevet åbnet, kaldes for "Nisses håla". Det fortælles at hvis rummet åbnes op, kommer en stor ulykke at ramme både slottet og dens ejer.

På ærespladsen inden for slotsentréen sidder et stort portræt på den såkaldte Hønsakone, at som siges være reddet slottet fra fjendtligt angreb og derfor blevet portrætteret, som ellers var usædvanligt at tjenestefolk blev. Hun holder selv i dag vågende øje på alle som kommer ind i slottet.

Grevinden Maria Klingspor siges at besøge slottet selv i dag, den 2 maj hvert år. Så har hendes ægtefælle Philip navnedag. Øjenvidner hævder at have set hende rejse sig ud af deres grav på Örtomta kirkegård og vandre til slottet. Slottets personale må da altid have forberedt med kager i hendes syrum.

 

Besøg

I dag er slottet ubeboet og der holdes guidede ture i løbet af sommerhalvåret. På efteråret arrangeres spøgelsesvandringer når mørket er faldet over slottet. Anden weekend i maj holdes et traditionelt riddersspil på Ekenäs, som er en meget populær og populær event med tusindvis besøgende. Desuden arrangeres her et af landets største julemarkeder årligt. I det ene flygel på borggården findes en slotscafé, åbent de samme tider som slottet.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.096 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her