Logo

drejescene

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

 

: rund skive i scenegulvet, der kan dreje om sin egen akse og muliggør opstilling af 2-3 dekorationer samtidig. Første dansk drejescene på Det Ny Teater 1908.

 

Artikel billede

Drejescene. Tegning af scenografen Ernst Stern, der viser arbejdet med kulisseopstilling på drejescenen til Max Reinhardts store opsætning af Goethes Faust I på Deutsches Theater i Berlin, 1909. Tegningen er fra Stern og Heinz Herald Reinhardt und seine Bühne (1920).

 

En drejescene, er et motoriseret teatermaskineri, der med en fastmonteret drejeskive i hele scenegulvets diameter muliggør hurtige sceneskift selv med store dekorationsopstillinger. De enkelte scenerier drejes efterhånden frem mod publikum, samtidig med at de ofte er en del af en totalkomposition.

 

Drejescenen blev udviklet i 1896 af den tyske teatertekniker Karl Lautenschläger (1843-1906) med inspiration fra tidligere teatertekniske mekanismer som fx i det japanske kabukiteater. Fra 1905 blev den effektfuldt udnyttet af Max Reinhardt i Berlin. På initiativ af teatermaleren Svend Gade blev Det Ny Teater i København indrettet med drejescene i 1908-09, som det første danske teater. I 1929-30 fik Det Kgl. Teater drejescene.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 750 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her