Logo

Dominikanske Republik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Dominikanske Republik; beliggenhed i forhold til omliggende lande. Arealet er på størrelse med Danmarks.

 

: republik i Caraibiske Hav; omfatter den østlige del af Øen Hispaniola.

 

Dominikanske Republik er opdelt i flere øst-vestgående bjergkæder med mellemliggende frugtbare dale. Tropisk klima; bjergkædernes nordsider har regnskov, de nordlige dale har savanne og de sydlige har steppe.

 

Dominikanske Republik: republik; 48 422 km2.

Hovedstad Santo Domingo, 1,3 mio indb.1981.

• Befolkning: 2,8 mio 1959; 4,2 mio 1969; 6,6 mio 1985, hvoraf 25% hvide, 12% negre og resten blandingsfolk.

• Religion: romersk-katolske kirke.

• Sprog: spansk.

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1981): sukker 33,0; metaller 27,7; kaffe 11,0.

• Vigtigste handelspartnere USA og Venezuela. BNP pr. indb.83 $ 1.380; (DK $ 11.490).

• Møntfod: peso a 100 centavos.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Hovederhvervet er landbrug. Af det samlede areal er 25% opdyrket og endnu 25% er egnet til opdyrkning. Hovedproduktionen er sukker, der dyrkes på plantager i sydøst; til eksport dyrkes, især på småbrug, også kakao, kaffe, tobak, ris og bananer. Kvægavlen er betydelig og dækker landets eget behov. Vigtigste mineralforekomster er nikkel, guld og sølv; i 1976 blev store forekomster af kobber fundet. 1973 påbegyndes olieproduktion efter mindre oliefund. Industrien, der overvejende består af sukker- og tobaksfabrikker, er især amerikansk ejet. Betydelig turisme. Stor arbejdsløshed, stigende priser og faldende lønninger karakteriserede det gældstyngede land i midten af 1980erne.

 

• HISTORIE. Dominikanske Republik opstod da den hvide minoritet på Ø-Hispaniola 1844 proklamerede en egen stat. Efter voldsom politisk uro gennem hele 1800-tallet overtog USA 1905 kontrol med finanserne og holdt landet besat 1916-24; siden stærk afhængighed af USA. Dominikanske Republiks faktiske hersker var 1930-61 Trujillo der myrdedes 1961. Under hans regering var Dominikanske Republik blevet udenrigspolitisk isoleret, både fra USA og fra øvrige OAS-stater. 1962 valgtes Juan Bosch til præsident efter landets første frie valg. Modstand fra både arbejdere og arbejdsgivere mod hans reformer førte til at han styrtede s ved militærkup 1963. Trusler om revolution mod militærdiktaturet foranledigede landsættelse af USA-tropper som blev trukket tilbage 1966 efter den konservative Balaguers valgsejr. Som optakt til det kommende præsidentvalg blev Dominikanske Republiks kommunistparti tilladt 1977. Præsident- og parlamentsvalget 1978 blev en sejr for det moderat socialistiske dominikanske revolutionsparti. Blandt den nye regerings første opgaver var afpolitisering af de væbnede styrker og 1979 amnesti til politisk fanger og lempelse af pressecensuren. Regeringens økonomiske politik, der bl.a. indebar prisstigninger, blev mødt med voldsomme uroligheder. Dette udnyttedes af oppositionen, og Balaguer vandt præsidentvalget 1986.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 664 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvis man før har stemt Nye Borgerlige, hvem så nu?

Effektiv reklame - klik her