Logo

Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab

Det Kongelige Danske Kunstakademi. Omkring 1830 gjorde C.W. Eckersberg studiet af kvindelig nøgenmodel til en del af undervisningen på Kunstakademiet i København. Fotografi fra Kunstakademiets Billedhuggerskole fra slutningen af 1800-tallet.


Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab, stiftet i 1769 efter engelsk forbillede på initiativ af J.H.E. Bernstorffs protegé juristen Martin Hübner (1723-95). Selskabets formål var at opmuntre og støtte landmænd, håndværkere og andre til en erhvervsfremmende indsats. Landhusholdningsselskabet virkede parallelt med statsmagtens interesser for fremme af erhvervene ved præmieuddeling og prisopgaver. Ledelsen lå i hænderne på fremtrædende embedsmænd; medlemskredsen bestod af præster, embedsmænd og godsejere.


Efterhånden rettedes selskabets virksomhed stadig mere mod landbruget gennem opmuntring og præmiering af dygtige bønder. I første halvdel af 1800-tallet havde Landhusholdningsselskabet, hvis ledende skikkelser i den periode var Jonas Collin og J.C. Drewsen, betydning for almueoplysning og indførelsen af nye driftsformer. En væsentlig funktion havde selskabet frem til vor tid som varetager af en praktisk landbrugsuddannelse. Siden 1831 og med en forløber fra 1814 har det udgivet Tidsskrift for Landøkonomi.


I anden halvdel af 1800-tallet fik Landhusholdningsselskabet, hvis ledende personligheder nu var E. Tesdorpf og sekretæren J.C. la Cour, øget betydning som statens landbrugsfaglige organ, der bl.a. etablerede og administrerede den tidlige konsulentvirksomhed, men selskabet trådte efterhånden tilbage for landbo- og senere husmandsforeningerne både erhvervspolitisk og fagligt-rådgivningsmæssigt. Medlemskredsen domineredes af større landbrugere og et stigende antal konsulenter og landbrugsforskere.


Ved oprettelsen af Landbrugsraadet 1919, hvori selskabet indtil 1933 havde et medlem, reduceredes selskabets betydning i forhold til statsmagten, og landboforeningerne udtrådte af Landhusholdningsselskabets ledelse. Selskabet, der i 1933 omorganiseredes, har nu betydning for det landbrugsfaglige oplysningsarbejde og driver en landbrugsfaglig forlagsvirksomhed. Landhusholdningsselskabet er især forum for landbrugsfaglige og -videnskabelige drøftelser og virksomhed på det overordnede niveau, samtidig med at det bestyrer en række legater og forestår prisuddelinger. I 2006 havde det ca. 1200 medlemmer.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 70 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• abstrakt ekspressionisme retning i malerkunsten efter 1945, udviklet i USA af bl.a. Jackson Pollock og W. de...
• Koloristerne 2Koloristerne, dansk kunstnersammenslutning, dannet i 1932. Ligesom kunstnerne i de...
• karvesnit 2karvesnit, karvsnit, en særlig måde at dekorere trægenstande på, hvor man med en kniv...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os