Logo

Demokrati

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Demokrati betyder folkestyre. Ordet stammer fra græsk (demos = folk, kratein = at styre/herske).

I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget - som vedtager landets love.

Ethvert demokrati har regler for, hvordan parlamentet bliver valgt, hvordan regeringen dannes, og hvad staten kan bestemme på vegne af den enkelte borger. De regler kaldes en forfatning. Forfatningen i Danmark hedder grundloven.

 

Demokrati: folkestyre; styreform der bygger på ideen om selvstyre: beslutninger bør træffes af de mennesker som påvirkes af dem i overensstemmelse med flertalsprincippet, men med hensyntagen til mindretals synspunkter. Ved direkte demokrati træffes beslutningerne gennem direkte afstemning, fx folkeafstemning, ved indirekte eller repræsentativt demokrati af valgte repræsentanter.


Demokratis funktion forudsætter retssikkerhed og lighed for loven, fri partidannelse , organisations- og ytringsfrihed samt et samfund uden store sociale uligheder. Tillempningen af demokratis princip kan begrænses til visse sektorer eller udstrækkes til alle sektorer af samfundslivet. Centralt i den politiske debat er spørgsmålet om erhvervslivets demokratisering. Industrielt demokrati eller demokrati på arbejdspladsen er et ideal som kræver at de ansatte i en virksomhed har indflydelse på dens ledelse. Kravet om økonomisk demokrati dvs. lønmodtagernes medindflydelse på produktion og investering og medejendomsret til produktionsmidlerne, tager sigte på at forhindre at demokratiet udhules af økonomi ske magtgruppers særindflydelse. 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.330 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her