Logo

datamaskine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Centralenheden indeholder en bearbejdningsenhed samt et indre datalager som kan modtage og aflevere data i løbet af mikrosekunder; de ydre lagre rummer større datamængder, men er væsentlig langsommere.

 

: maskine der udfører elektronisk databehandling (edb). Udviklingen af datamaskiner skete under og lige efter 2. verdenskrig. En tysk ingeniør fremstillede den første funktionsdygtige datamaskine, men den blev ødelagt under bombningerne af Tyskland. I England og USA udsprang den tidlige udvikling også af militært behov. Den britiske krigsindustri tog 1943 et større beregningsanlæg i brug. I USA udvikledes den første store elektronregnemaskine for krigsministeriet i 1946-48. I Danmark blev den første datamaskine bygget af Regnecentralen 1958. De første datamaskiner var opbygget af elektronrør og benævnes førstegenerationsmaskiner. I andengenerationsmaskiner erstattes elektronrørene med transistorer. Tredjegenerationsmaskinerne anvender integrerede kredsløb. Det er en udvikling som betyder fysisk mindre datamaskiner med større beregningshastighed og lagerkapacitet. Samtidig falder prisen på datamaskine-udstyr pga. industrialisering af fremstillingsprocessen. Der arbejdes på udvikling af en fjerdegenerationsmaskine som skal baseres på laser-stråler. Centralenheden i en datamaskine kan udføre en række grundoperationer som er bestemt af den måde datamaskinen er sat sammen på; operationernes rækkefølge styres af et program. Både program og data foreligger i digital form. Grundoperationerne består, ud over regneoperationer, af operationer til at styre overførelsen af data mellem centralenheden på den ene side og de ydre enheder og hjælpelageret på den anden side, eller direkte mellem ydre enheder og hjælpelager.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 721 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her