Logo

Danske Mercurius, Den

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Den Danske Mercurius: første dansk avis på dansk udgivet i Kbh. af Anders Bording 1. august 1666-77 med kgl. understøttelse. Danske Mercurius udkom månedlig og de politiske, økonomiske og kulturelle nyheder var skrevet på vers, aleksandrinere.

 

Den danske Mercurius var en dansk avis, der første gang blev udgivet i 1666 af Anders Bording, der begyndte sin versificerede avis på dansk med titlen: Den Danske Mercurius, udgivet efter kgl. befaling. Det betød et vendepunkt i den danske journalistiks historie.

Den udkom én gang om måneden med to kvartblade; der berettes om inden- og udenlandske nyheder på flydende aleksandrinervers ledsagede af små poetiske ræsonnementer.

I meddelelserne fra selve Danmark breder hofnyhederne sig mest, men Bording har dog også sin opmærksomhed henvendt på meget andet som fx fremmede diplomaters ankomst, udnævnelser, meteorologiske fænomener, ildebrande o.l.

Navnet Mercurius, opkaldt efter gudernes sendebud, var allerede benyttet til udenlandske blade (således Mercure francois fra 1605), men i sin form var den danske avis en efterligning af den rimede La muze historique, som Jean Loret skrev for mademoiselle de Longueville, senere hertuginde af Nemours, fra 1650.

Den Danske Mercurius fortsatte i 14 år efter sin stifter Bordings død i 1677, men ikke med hans talent. Udgivelsen efter 1677 skete ved Jesper Als og Ahasverus Bartholin, og avisen gik ind i juni 1691.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 895 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her