Logo

Colombia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

  Artikel billede

Beliggenhed, nabolande og største byer. Landet er 26 gange større end Danmark.

 

: republik i Sydamerika. Colombia kan deles i to regioner, Cordillererne i vest, der består af tre parallelle bjergkæder med frugtbare dale imellem og et østligt, tyndtbefolket lavlandsområde, der afvandes af Amazonas og Orinoco. Tropisk klima; temperaturen afhænger af højden. Størstedelen af lavlandsområdet har regnskov.

 

Colombia: republik; 1.138.914 km2. Hovedstad Bogotå, 4,0 mio indb.1985.

Befolkning: 14,8 mio. 1962; 20,5 mio. 1969; 26,5 mio. 1985, hovedparten mestizer. Religion: 95% romersk-katolske kirke.

Sprog: spansk.

Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1984): kaffe 57,2; olie 14,7. Vigtigste handelspartnere USA og EU. BNP pr. indb.1983 $ 1.410 (DK $ 11.490).

Møntfod: peso a 100 centavos.

 

ØKONOMI OG ERHVERV. Landbrug er Colombias vigtigste erhverv til trods for at det opdyrkede areal kun udgør ca. 2%. Jorden er god og efterhånden som vejnettet udbygges vil større arealer kunne tages under plov. Colombia er en af verdens største kaffeproducenter. Af andre eksportprodukter dyrkes mindre mængder sukker, bomuld, tobak og bananer. Landet er ikke selvforsynende med landbrugsvarer. Selvom skovarealet udgør ca. 60% af Colombias areal sker der ingen synderlig produktion. Colombia er rigt på mineraler, bl.a. verdens største platinforekomster; desuden brydning af kul, guld, kobber, bly og ædelstene. Betydelige olieforekomster. Minedriften blev i midten af 1980erne udset til at skulle være Colombias vigtigste eksportsektor i fremtiden. Illegal eksport af marihuana og kokain til en værdi som anslås at overstige den legale eksport. Vigtigste industrigrene er tekstil, kemisk og metal. Den stærkt stigende industrialisering er bl.a. finansieret af udenlandske lån, uden at landet dog har egentlige gældsproblemer.

 

HISTORIE OG POLITIK. (Før 1819 se Latinamerika.) - 1863 fik landet navnet Colombia. I begyndelsen af 1900-tallet konflikt med USA om anlæg af Panamakanalen, hvorpå fulgte Panamaprovins løsrivelse fra Colombia. 1948 udbrød en 10-årig borgerkrig, formelt mellem konservative og liberale, reelt pga. Colombias sociale misforhold. Efter 4 års militær-diktatur kom det til borgfred mellem de to partier 1957 og sammenslutning i Nationale Front; herefter skiftende liberale og konservative regeringer indtil liberale 1974 tog magten. De projekterede jordreformers manglende effekt gav grobund for guerillabevægelser der siden midten af 1960erne har bekæmpet regeringen. Den høje inflation og krav om lønstigninger førte i 1977 til omfattende strejker der udløste de største voldsomheder siden borgerkrigen; de flg. års stigende politiske uro førte 1978 til indførelse af skærpede sikkerhedsforanstaltninger mod terrorisme. Colombia er præget af en illegal kokainhandel, som overstiger kaffeeksporten. Højtstående politikere og embedsmænd er involveret, hvilket har vanskeliggjort bekæmpelsen, som fra 1987 dog optrappedes bl.a. på amerikansk initiativ. Over for udvisninger til USA har kokainmafiaen svaret med mord på især dommere. Colombia er medl. af Contadora-gruppen.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 552 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Kan man spise varme hveder uden at have fri?Effektiv reklame - klik her