Logo

Centralafrikanske Republik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Centralafrikanske Republik: Beliggenhed og nabostater (1. Cameroun; 2. Congo). Landet er 15 gange større end Danmark.

 

: stat i Centralafrika. Består overvejende af en højslette, der i nord afvandes af floden Chari, i syd af Oubengui. Tropisk klima med regnskov i syd, der mod nord går over i fugtig savanne og i de østligste dele i busksteppe. Befolkningen bor i små landsbysamfund; hovedstaden er eneste større by.

 

Centralafrikanske Republik: republik, fransk koloni til 1960. 622.984 km².

Hovedstad Bangui, 387.000 indb. 1985.  

Befolkning: 1,2 mio 1959; 2,6 mio 1985, især bestående af bantufolk og sudanfolk. Religion: 35% kristne, 8% islam, resten stammereligioner.

Sprog: fransk (off.), nationalsprog sango.

Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1982): kaffe 33,1; træ 20,1; diamanter 24,3; bomuld 6,3.

Vigtigste handelspartner Frankrig. BNP pr. indb. $ 280 (DK $ 11.490).

Møntfod: cfa-franc a 100 centimes.

 

ØKONOMI OG ERHVERV. Størstedelen af befolkningen ernærer sig ved landbrug, der drives med forældede metoder og giver lavt udbytte. Kun ca. 10% af den  Centralafrikanske Republik er opdyrket. Dyrkning af jordnødder, hirse og majs samt eksportprodukterne bomuld og kaffe. I øst brydes diamanter. Industrien er uudviklet. Ringe transportveje virker hæmmende på den økonomiske udvikling; floderne er stadig vigtigste transportårer, bl.a. til transport af tømmer. Omfattende økonomiske hjælp fra Frankrig.

 

HISTORIE OG POLITIK. (Historie før 1960: se ·Afrika, historie.)1965 tog J. B. Bokassa magten ved militærkup, og han kronedes under store festligheder til kejser 1977. Hans styre var præget af vilkårlig grusomhed og medførte økonomiske kaos i landet, der var stærkt økonomiske og politiske afhængigt af Frankrig. 1979 styrtedes Bokassa ved et fransk støttet kup, uden at styrets politik dog ændredes væsentligt. Fortsat fransk militær tilstedeværelse i Centralafrikanske Republik førte 1981 til voldsomme uroligheder og demonstrationer mod den franskorienterede præsident, og efter et kupforsøg 1982 arresteredes oppositionslederne.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 714 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her