Logo

Canada

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: stat i N-Amerika. Består overvejende af grundfjeld, der kun delvis er dækket af moræne; mod vest opfyldes Canada af bjergkæderne Coast Range og Rocky Mountains. Canada har polarklima mod nord, det øvrige Canada har tempereret klima med store forskelle fra vestkystens milde, fugtige kystklima til de øvrige områders fastlandsklima. Briter og franskmænd udgør hovedparten af indvandrerbefolkningen, der bor koncentreret i syd, mens tundra- og nåleskovsregionen næsten er folketom. Den fransktalende del bor stadig overvejende i Quebecområdet.

 

Artikel billede

 

Hovedstæder og største byer i provinser (delstater) og territorier. 1. Alberta; 2. Saskatchewan; 3. Manitoba; 4. Newfoundland og labrador; 5. New Brunswick; 6. Prince Edward Island; 7. Nova Scotia. Distrikter i Northwest Territories: 8. Mackenzie; 9. Keewatin; 10. Franklin. Canada er 232 gange større end Danmark.

 

Canada: forbundsstat inden for Commonwealth med 10 delstater og 2 territorier. 9.976.139 km2. Hovedstad Ottawa, 756.000 indb.1984, største byer Toronto, 3,1 mio og Montreal, 2;9 mio.

— Befolkning: 17,9 mio 1960; 21,3 mio 1970; 25,3 mio.1985, heraf udgør den oprindelige indianske og eskimoiske befolkning 1 %; af indvandrerbefolkningen udgør briter 41% og franskmænd 26%.

— Religion: 46% romersk-katolske kirke; 54% forskellige protestantiske kirker.

— Sprog: engelsk og fransk.

— Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1984): transportudstyr 26,5; træ og papir 11,7; metaller 9,9; olie og gas 7,6. Vigtigste handelspartner USA. BNP pr. indb.us $ 12.000 (DK $ 11.490).

— Møntfod: canadisk dollar a 100 cents.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV. Canadas økonomi er stærkt afhængig af udviklingen på det amerikanske marked, og indtil 1970erne også af udenlandske investeringer i industrien, heraf ca. 80% (1984) fra USA. Af den totale handel er 71% med USA. Denne stærke afhængighed er bl.a. opstået i kraft af en delvis frihandel mellem Canada og USA.

— Landbruget beskæftiger kun 3% af befolkningen, men Canada er verdens fjerdestørste eksportør af landbrugsprodukter. Brugene er små med intensiv dyrkning i øst, mens de store ekstensive brug dominerer prærie områderne mod vest. Hvede og kvægopdræt er vigtigst. 45% af Canada er dækket af skov, hvoraf langt den største del indgår i produktion af tømmer. Fiskeriet er betydeligt; der fiskes især torsk, sild og helleflynder.

— Minedrift og industri. Canada har store forekomster af vigtige malme som zink, uran, nikkel, sølv, guld, kobber, jern samt kul, olie og naturgas. Dette i forbindelse med den store efterspørgsel fra USA har medført at industrien i højere grad end for andre rige lande er indrettet på fremstilling af råmaterialer og halvfabrikata. Færdigvareindustrien er derimod ikke så veludbygget. Industrien beskæftiger 22% af befolkningen. Ligesom i andre højtudviklede industrilande er den overvejende del af befolkningen beskæftiget ved handel og service.

 

• HISTORIE OG POLITIK. Indianere og inuit har beboet Canada i måske 50.000 år; fra europæisk synsvinkel opdagedes Canada af nordboer fra Grønland ca. år 1000; genopdagedes 1497. Fransk kolonisation i 1600-tallet i konkurrence med englænderne udløste store kolonikrige 1739-48 og 1755-63 med Canadas afståelse til Storbritannien som følge. Efter deling af landet i en britiske og en fransk domineret provins 1791 og fransk oprør mod den britiske overklasse i den sidste (nuværende Quebec) 1837-38, forenedes de to provinser i en union 1841 og Canada blev Storbritanniens første dominion 1867. Flere områder tilsluttedes og i slutn. af 1800-tallet nåede Canada sin nuværende udstrækning. Canada er nu en forbundsstat med parlamentarisk styreform, som 1982 opnåede fuld konstitutionel uafhængighed af Storbritannien. Lovgivningsmagten udøves af parlamentet bestående af senat og underhus. Det Liberale Parti som med undtagelse af en kort periode 1979-80 havde haft regeringsmagten siden 1963 tabte 1983 parlamentsvalget til Det Progressive Konservative Parti, der siden er blevet yderligere styrket på en yderliggående monetaristisk politik. Modsætningen mellem de engelsk- og fransktalende befolkningsgrupper er en kilde til stadig social uro, og separatismen blandt fransk-canadierne i Quebecprovinsen førte 1977 til vedtagelse af fransk som eneste officielle sprog i Quebec; men kravet om Quebecs selvstændighed er siden 1980 nedtonet. Canada deltog på allieret side i begge verdenskrige og 1950-53 på USA's i Koreakrigen. Er en af verdens økonomiske stormagter økonomiske tæt forbundet med USA; medlem af FN, NATO og OECD.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 716 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her