Logo

blodtryk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Artikel billede

: det tryk, som blodet i organismen udøver mod blodkarvæggene; dets størrelse afhænger af hjertets pumpekraft og karrenes elasticitet.

BLODTRYKSMÅLER: 1. Pumpe; 2. Stetoskop; 3. Oppustelig gummimanchet; 4. Slange fra manchet til kviksølvbeholderen; 5.-6. Manometer (5. er kviksølvbeholderen; 6. skalaen, der viser blodtrykkets størrelse).

Måles med et blodtryksapparat, en oppustelig gummimanchet, som spændes om overarmen og står i forbindelse med et manometer. Man skelner mellem systolisk og diastolisk blodtryk; det første er trykket, når hjertet er trukket sammen, det andet, når hjertet er udvidet. Normalt blodtryk er systolisk 100-140 mm kviksølv, diastolisk 90 mm; blodtrykket stiger med alderen. Ved undersøgelse af blodtryksforhøjelse bestemmes forholdet mellem de to tryk. Forhøjet blodtryk er en lidelse, ved hvilken der er et unormalt stærkt tryk mellem blod og karvægge; det giver hovedsmerter, forbigående svimmelhed, synsforstyrrelser (flimren for øjnene), følelse af, at blodet stiger til hovedet, og ofte, især hos overvægtige mennesker, ansigtsrødme. Ved legemlig anstrengelse klager patienten over stakåndethed og indre uro. Man skelner mellem blodtryksforhøjelse som symptom på andre sygdomme og som selvstændig lidelse. I tilslutning til influenza, angina og selv efter harmløse forkølelser optræder ofte smerter i nyreregionen, opsvulmede øjenlåg og blodtryksforhøjelser, eventuelt pludselig indsættende »blodtrykskrise«  med stærk hovedpine og øjenflimren. Man bør da omgående tilkalde læge; for sent erkendte nyrelidelser kan være livsfarlige. Årsagerne til forhøjet blodtryk som selvstændig lidelse er ikke sikkert kendt. En årelang arbejdsbelastning uden ægte arbejdsglæde, eventuelt forbundet med sjæleligt tryk, angst og utilfredshed, kan fremkalde forhøjet blodtryk, ofte i forbindelse med forkalkning af blodkarrene, overvægtighed m.m. Behandlingen består i afmagring og eventuelt anvendelse af blodtrykssænkende lægemidler.

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 268 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Kemikalieloven om kemiske stoffer og produkter blev vedtaget 1979
• BasiliosBasilios, byzantinske kejsere
• Krak de Chevaliersen borg i det nordlige Syrien, ca. 60 km øst for byen Homs
• bittersalt magnesiumsulfat, engelsk salt; farveløse krystaller

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os