Logo

Bismarck, Otto von

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

(1815-98): tysk statsmand; samlede Tyskland og gjorde det til en stormagt. Tilhørte en brandenburgsk adelsslægt, var jurist og en dygtig godsejer på Kniephof og Schonhausen, 1847 medlem af den preussiske landdag, hvor han forsvarede ultrakonservative interesser, vandt kongens gunst og blev gesandt i Frankfurt, Skt. Petersborg og Paris. Hjemkaldtes 1862 for som preussisk statsminister at gennemføre øgede militærudgifter, hvilket han gjorde ved at regere uden om landdagen. Forfulgte derefter konsekvent sine mål: 1864 blev Slesvig, Holsten og Lauenburg erobret fra Danmark; 1866 tvang han Østrig ud af Det tyske Forbund og dannede Det nordtyske Forbund under preussisk ledelse. 1870 tirrede han Frankrig til krigserklæring og sammensvejsede det tyske rige til modstand. Efter sejren proklameredes det nye tyske rige i Versailles 1871 med Preussens konge som tysk kejser og Bismarck som rigskansler. Søgte til 1878 at få magt over det katolske Centrumparti, siden at ramme Socialdemokratiet ved undtagelseslove og ved sociallovgivningen, der skulle vinde arbejderne, begge dele uden held. Berlinkongressen 1878 skabte et køligt forhold til Rusland; 1881 blev der oprettet en tripelalliance med Østrig og Italien. Faldt i unåde hos den nye kejser Wilhelm 2. og måtte tage sin afsked 1890. Hans Gedanken und Erinrierungen. i 4 bind udkom 1898-1901.

Artikel billede

en fransk karikatur af »Jernkansleren« (1870).

Artikel billede

Bismarck var en mester i diplomatisk skakspil; hans modtræk til pave Pius 9.s interdikter var en streng lovgivning over for kloster- og munkevæsenet, som vist i denne samtidige tegning.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 611 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her