Logo

billard

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

en billardsalon fra 19. årh

['bilja'rd] (fransk): kuglespil; spilles på et billardbord, ca. 85 cm højt, 100-120 cm bredt og 200-240 cm langt. Langs bordets kant går en bande, en 3,6 cm høj, fjedrende liste. Bordpladen er af marmor eller skifer, betrukket med grønt klæde. Der spilles med kugler af elfenben, fra 2 til 22 i antal efter spillets art; man støder til kuglerne med en kø, en stok, hvis tynde ende er dækket af en lille læderplade. Mest almindelig i Danmark er potbillard, en form for keglebillard med 5 kegler på midten af bordet, 4 huller i hjørnerne og 2 på midten af langsiderne. Der spilles med 1 rød kugle og 2 hvide; den røde er stødkugle. Enhver vedbliver at spille, så længe han med en af de hvide kugler vælter kegler eller opnår ægte rødt, dvs. at den røde kugle berører de to hvide. Hver væltet kegle giver 2 points, ægte rødt 4. Blegt, dvs. at de to hvide kugler rører hinanden, giver 4 points og en hvid kugle i hul 2 points, men giver kun fortsat· stød i forbindelse med væltede kegler. Når den røde kugle vælter kegler eller går i hul, giver det minuspoints. Karambole spilles uden kegler og huller i bordet. Her gives points for ægte rødt og ret til fortsat spil. Andre arter er firebals karambole med 2 røde og 2 hvide kugler, kadrespil, hvor banen er delt i 9 firkanter og hvor der kun må karamboleres i de 8 yderfelter, samt pyramide med 21 kugler.

Artikel billede

Artikel billede

Pool er verdens populæreste billardspil, men ret ukendt i Europa.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 928 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her