Logo

Basedows sygdom

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

'Basedows: tyreotoksikose; hypertyreose. Skyldes overproduktion af skjoldbruskkirtlens jodholdige hormoner; årsagen er ukendt, men arvelige faktorer vides at spille en rolle. Optræder hyppigst i 20-50 års alderen; kvinder rammes 6-8 gange så ofte som mænd.

Sygdommen er karakteriseret ved struma, en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen foran på halsen, ved de fremstående, skinnende øjne samt ved følgerne af det forøgede stofskifte: kraftig varmeproduktion, svedtendens, hjertebanken, diarre og vægttab trods god appetit. Desuden forekommer der næsten altid nervøse symptomer såsom træthed, dirren, irritabilitet og indre uro.

Behandlingen går ud på at nedsætte skjoldbruskkirtlens overproduktion af hormoner med lægemidler af typen tiokarbamider, der hæmmer hormonproduktionen; man kan endvidere formindske kirtlen ved operation eller ved en passende destruktion af den ved hjælp af radioaktiv jod. Sygdommen er opkaldt efter den tyske læge Karl Adolph von Basedow (1799-1854).

.............................................................................................................

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 518 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.