Logo

banan – Musa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Bananplanter på Tenerife. Ved foden af den ene ses en lille ny, der skyder op ½-1 m fra moderplanten.

ba'nan: tropiske stauder fra Ø-Asien, med falsk stamme af tætsluttende bladskeder. Bladene udspringer fra en rodstok og kan blive 5 m lange og 1 m brede. Hunblomsterne i det hængende aks danner aflange bær, bananer, som hos dyrkede arter er uden frø. De op til 150 frugter sidder i 6-15 grupper, spiralsnoet om hovedaksen. Trives kun i varmt og fugtigt klima med over 120 cm nedbør og gennemsnitstemperatur over 20°C. De til Europa indførte kommer fra Mellemamerika, Vestindien, Brasilien, De canariske Øer og V-Afrika.

De grønne, umodne, stivelsesrige og garvesyreholdige bananer sendes med særlige skibe, der har kølerum (11-13°C). På modtagelsesstedet modnes de i 3-10 dage ved 16-20°C. Under den kunstige modning omdannes stivelsen til sukker; garvesyren opløses, frugtkødet bliver blødt og skallen gul.

Grønne bananer indeholder 20% stivelse og 1 % sukker, modne bananer 19% sukker og 1,5% stivelse foruden vitaminerne A, B1, B2 og C; de er nærende, oftest uden orm, hygiejniske, let fordøjelige og velsmagende.

Tørrede bananer fra V-Afrika og Brasilien er skrællede, modnede og tørrede før eksport; deres vandindhold er 12-15% og deres sukkerindhold 65-70%.

I melbananer bibeholdes stivelsen; de spises i Mellemamerika og Centralafrika i kogt tilstand. Af gæret bananmel fremstilles i troperne en berusende bananvin. Af tekstilbananen fås manilahamp; den dyrkes især på Filippinerne. Bananblade anvendes i troperne til tækning og indpakning.

En banan består af 75 % vand, 20 % kulhydrat, foruden vitaminer og mineraler.

Artikel billede

Bananplanten kan afhøstes 14 måneder efter plantningen;

Artikel billede

Blomst efter 10 måneder;

Artikel billede

Blomst efter 12 måneder;

Artikel billede

Fuldvoksen plante;

Artikel billede

Canarisk banan.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 750 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her