Logo

Bahamas - Bahama-øerne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Artikel billede

The commonwealth of the bahamas

Statsform: Parlamentarisk monarki

Areal: 13.864 km2

Indbyggertal: ca. 234.000

Befolkningstæthed: 16,8 pr. km2

Hovedstad: Nassau (140.000 indb.)

Sprog: Engelsk

Religion: Anglikanere og andre kristne retninger

Mønt: 1 Bahamian dollar = 100 cents

: spredtliggende øgruppe i Stillehavet N for Cuba og SØ for Florida; består af 29 større og ca. 600 mindre øer samt ca. 3000 skær. Øerne, der strækker sig over 1300 km, grupperer sig i to tydeligt adskilte rækker, hvoraf den nordligste omfatter den største af øerne, Andros (ca. 6000 km2), og den folkerigeste, New Providence med hovedstaden Nassau.

Andre større øer er Grand Bahama (den nordligste), Grand Abaco, Long Island, Acklins Island og Grand Inagua (den sydligste). Øerne hviler på undersøisk banke, Great Bahama Bank, og rager kun 40-60 m op over havoverfladen som toppe af et sunket bjergland.

Klimaet er tropisk, stærkt påvirket af Golfstrømmen og nordøstpassaten, der blæser størstedelen af året. Gennemsnitstemperaturen er om vinteren 21°C og om sommeren 27-32°C; nedbøren, der hovedsagelig falder maj-juni og september-oktober, udgør ca. 120 cm om året. Befolkningen består overvejende af farvede (82 %), efterkommere af indførte slaver, samt mulatter; på Abaco bor en del hvide fra USA. Kun ca. 1,3% af øernes areal er opdyrke ligt; på de ganske små brug dyrkes grønsager og frugter til det amerikanske marked; en del af citrusproduktionen forarbejdes til konserves. Sisalhamp dyrkes til håndværksmæssige formål på øerne og til eksport. Fiskeriet er af relativt stor betydning.

Artikel billede

Artikel billede

Bahama-øerne har et mildt klima og er dækket af store, frodige skove.

Artikel billede

Bahama-øernes hovedstad og turistcentrum, Nassau, ligger på nordkysten af den lille, men vigtige ø New Providence.

Historie. Bahama-øerne blev opdaget af Christoffer Columbus; ifølge traditionen betragtes San Salvador (Watling's Island), den østligste af de større øer, som det sted, han først gik i land i Den ny Verden 1492. Under spansk kolonial administration indtil 1629, da de erobredes af England. Under 2. verdenskrig fik USA tilladelse til at oprette baser på øerne, der 1967 fik indre selvstyre; 1973 selvstændig stat under Commonwealth og medlem af FN. Statsoverhoved er dronning Elizabeth, der udnævner generalguvernøren. Den lovgivende magt udgøres af et senat med 16 og en nationalforsamling på 38 medlemmer.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 851 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.