Logo

asbest

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Asbest er et finttrådet, ikke-brændbart mineral.

as'best (græsk): fintrådede varieteter af serpentin og hornblende. Ikke brændbare, men smelter ved 1150°C (hornblende) og 1550°C (serpentin). Anvendes bl.a. til varmeisolation og ildfaste pakninger; kommer især fra Canada. på grund afaf asbests sygdomsfremkaldende egenskaber er det forbudt at bruge det til isolering i Danmark; fortrinsvis minearbejdere og personer, der viderebearbejder råmaterialet og monterer de færdige produkter, er i farezonen. Små asbestpartikler kan indåndes og sætte sig fast i lungerne, hvor de fremkalder sygdommen asbestose. Der kræves som regel 5-10 års udsættelse for asbest, før symptomerne viser sig som kortåndethed. hoste, opspyt og tiltagende besvær med at klare arbejdet, fordi musklerne ikke får tilført tilstrækkelig ilt. Symptomerne skyldes, at det aktive lungevæv gradvis går til grunde og erstattes af arvæv, som personen ikke kan trække vejret med. Asbestose kan være invaliderende og undertiden føre til døden; dødsårsagen er ofte lungekræft, som opstår hos ca. 15 % af asbestosepatienterne. Asbest kan også fremkalde mesoteliomer, godartede og ondartede svulster, der udgår fra lungehinder og bughinde og som har medført døden hos en række asbestarbejdere. Der findes ingen behandling, som kan standse udviklingen af asbestose; men patienten må afbryde arbejdet med stoffet.

 

as'best (græsk: uforbrændelig): trådede eller fibrøse krystaller af amfibolmineraler som pga. deres trådede form kan sammen væves til stof. Asbest anvendes pga. sit høje smeltepunkt til asbestdragter og eternitplader. Fremstilles og anvendes af asbest-produkter kan medføre asbestose og evt. lungekræft. I Danmark har brug af asbest i produktionen været forbudt siden 1984 med enkelte undtagelser, fx bremsebelægninger.

 

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 563 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her