Logo

Arktis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Områdets begrænsning af 10°C-isotermen for juli måned.

 

'Arktis: områderne omkring Nordpolen, bestående af Ishavet med de arktiske lande. Disse omfatter den nordligste del af Nordamerika, Europa og Asien, Grønland, Island samt Canadas polarøer; i alt ca. 26,5 mio km², hvoraf ca. 8 mio er land. 2 mio km² dækkes af gletschere og indlandsis. Grænsen mod syd defineres ofte som en temperaturgrænse på 10°C isotermen for juli måned, sammenfaldende med trægrænsen. Arktis har polarklima, med vintertemp. ned til -65°C; sommertemp. over land op til 10°C. Ringe nedbør, mest som sne. Arktis har midnatssol og mørketid. Arktis er tyndt befolket; befolkningen består især af inuit og hvide tilflyttere. Arktis er rigt på mineraler, som udvindes og forarbejdes i voksende omfang, og som i Sibirien har ført til dannelsen af større byer. I 1976 åbnedes en olierørledning gennem Alaska trods advarsler om efterfølgende problemer i det sårbare arktiske miljø.

 

• HISTORIE. Nordvestpassagen gennemsejledes 1903-06 af R. Amundsen, Nordøstpassagen af A.E. Nordenskiold 1878-79. Nordpolen blev nået af R.E. Peary april 1909. USA'S atomdrevne undervandsbåd "Nautilus" sejlede 1958 under Nordpolens is. Arktis har stor militær-strategisk betydning, idet det ligger på den korteste luftrute mellem USA og USSR. Arktis tilhører statsligt USA, Canada, Danmark, Norge og USSR. Olieefterforskningen og -udvindingen har skabt modsætninger med regeringerne og olieselskaberne overfor lokalbefolkningerne, fordi det skader det traditionelle fangsterhverv.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 452 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.