Logo

Andamanerne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Andamanerne

Andamanerne. Hut Bay Island i 2005, hvor huse genopbygges efter tsunamikatastrofen.


Andamanerne, Andaman Dvip, [Anda'manerne] indisk øgruppe i Bengalske Havbugt. De 204 øer (6340 km2) strækker sig over 500 km fra nord til syd; hovedbyen Port Blair, 343.100 indb. (2011), ligger på South Andaman. Klimaet er tropisk, og øerne er næsten overalt dækket af tæt regnskov. Dele af skovene udnyttes kommercielt til både lokalt forbrug og eksport. I snævre dale dyrkes ris, grønsager og tropiske frugter.


Andamanerne: øgruppe i Indiske Ocean SV for Burma; består af fem store og ca. 200 små øer, i alt ca. 6500 km². Tropisk klima. Udgør med Nicobarerne et indisk forvaltningsområde.

 

Øgruppe i Bengalske Bugt; Da Andamanerne er tyndt befolket har flygtninge fra Bangladesh bosat sig. Andamanerne udgør Sammen med Nicobarerne et territorium under Indien.


Kun 26 af øerne er beboede. Flertallet af indbyggerne, 356.000 (2001), er indvandrere fra fastlandet, herunder efterkommere af de straffefanger, englænderne sendte til øerne.

Tsunami-katastrofen i december 2004 ramte Andamanerne hårdt med mere end 2000 omkomne. Særligt gik det ud over de indfødte samfund. Som en følge af bl.a. evakueringer og nødhjælp er de indfødte samfund blevet mere åbne over for omverdenen. Turisme udgør en stigende indtægtskilde på øerne.


Andamanerne


De oprindelige indbyggere, andamanerne, er små, mørkhudede og krushårede negritoer. Deres oprindelige kultur byggede på jagt, fiskeri og indsamling. Efter oprettelsen af den britiske fangekoloni i 1858 gik antallet af andamanere voldsomt tilbage pga. epidemier. På de nordlige Andamaner er de næsten uddøde, bortset fra jarawa, hvis reservat beskyttes. På Little Andaman lever onge endnu delvis som jægere og samlere. På North Sentinel Island har den oprindelige befolkning formået helt at holde britiske og senere indiske myndigheder borte. De lever som et af de allersidste helt isolerede og uberørte folk i verden.


Andamanerne er især blevet kendt gennem antropologen A.R. Radcliffe-Browns beskrivelse af deres religion.


Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 17 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Amami-shotoAmami-shoto, japansk øgruppe mellem Kyushu og Okinawa; 1237 km2. Øerne blev efter 2....
• Saint-Pierre et Miquelon 2Saint-Pierre et Miquelon, franske øer ud for sydkysten af Newfoundland i det østligste...
• Scillyøerne øgruppe ca. 40 km sydvest for Land's End, England

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os