Logo

anarkisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

anarkisme

Sante Caserios attentat på Frankrigs præsident, François Carnot, 1894. Samtidig tegning.


anarkisme (græsk): politisk opfattelse og bevægelse, der fordømmer al statsmagt ud fra den teori, at mennesket er godt, men først i fuldstændig frihed kan udvikle sit samfundssind, samt at ingen har ret til at herske over andre, da alle er født lige. Anarkister mener sig derfor berettiget til at bekæmpe statsmagt med alle midler, herunder simpel vold, som fx nihilismen i Rusland i 19. årh. og visse strømninger i ungdomskredse i 1960erne i Europa og N-Amerika. Teorien er først formet af grækeren Zeno omkring 300 'fvt' (før vor tid, tidl. fødtKr.), udviklet i 19. årh. af franskmanden Proudhon og russerne Bakunin, Netsjajev og fyrst Kropotkin samt, på kristen grund, af Tolstoj, der modsat de øvrige går ind for passiv modstand ved at nægte at betale skat og gøre militærtjeneste. Har især haft tilslutning i Italien, Spanien, Frankrig og Rusland.


anarkisme

Maleri af Ben Shahn, som forestiller en demonstration i Paris til fordel for Sacco og Vanzetti.

 

anarkisme: politisk ide og bevægelse som vil tilintetgøre staten og dens magtorganer vha. spontane sociale kampformer uden politisk organisation og ledelse eller parlamentarisk virksomhed. Målet er et autoritetsløst samfund af løst forbundne, selvforvaltende produktionsfællesskaber. Anarkisme udvikledes især i 1800-tallet af Proudhon, Bakunin, Kropotkin mfl. og knyttedes til den revolutionære arbejderbevægelse. I slutningen af 1800-tallet udvikledes anarkisme bl.a. i Rusland til nihilisme. I begyndelsen af 1900-tallet vandt anarkisme i form af anarko-syndikalisme indflydelse især i Italien, Frankrig, Spanien og Latinamerika. Anarkismes krav om direkte demokrati vandt i 1960erne genklang i dele af det europæiske studenteroprør og under Maj-revolten i Frankrig 1968. Anarkismes symbol er en sort fane.


anarkisme

Peter Kropotkin omgivet af tilhængere i Stockholm sommeren 1917 på hjemrejsen til Rusland efter et halvt liv i eksil. Lenin gav ham ikke andet end skuffelser og Sovjetsystemets første pompøse statsbegravelse.


anarkisme, fællesbetegnelse for politiske bevægelser og teorier, der betragter staten som hindring for menneskelig udfoldelse og hævder, at mennesker af natur er gode og fornuftige nok til at organisere samfund uden ulighed, undertrykkelse og krig, hvis blot de får lov til at gøre deres erfaringer uden indblanding fra magthavere eller teoretisk bedrevidende ledere.

Anarkister mener, at den moderne samfundsudvikling leder til kaos, og at et menneskeværdigt samfund kun kan opbygges som en frivillig sammenslutning af decentraliserede og selvstyrende enheder, som hver for sig efterlever anarkismens grundprincip om, at ingen må bestemme over andre. Derfor slagordet: "anarki eller kaos" (P.-J. Proudhon).


Anarkismen deler idégrundlag med romantikken, dens menneske- og samfundssyn er organisk og forudsætter — ligesom økologien — helhed og sammenhæng i naturen. Menneskets plads kan ikke forstås og formuleres rationelt, men må erfares gennem handling.


Modstanden mod statsmagten deler anarkismen med yderligtgående former for liberalisme, mens den som socialismen afviser den private ejendomsret. Træk af anarkisme har eksisteret i politiske teorier og bevægelser siden oldtiden, men først det moderne statsapparat og det kapitalistiske industrisamfunds fremvækst i 1700- og 1800-tallet fremkaldte egentlig anarkisme, fx hos William Godwin, Max Stirner og Pierre-Joseph Proudhon.


Sidstnævnte kaldte sig anarkist, som også dengang var et skældsord. I den tidlige arbejderbevægelse omkring Første Internationale spillede anarkister en aktiv rolle, anført af Mikhail Bakunin, som i striden med Karl Marx forudså partiets korruption og dannelsen af en autoritær statsmagt.

Anarkismen havde sin første blomstringstid 1880-1914: Peter Kropotkin gik ind for realisering af anarkisme gennem selvforvaltende kollektiver. Digteren Lev Tolstoj skabte på kristent grundlag læren om civil ulydighed, som senere blev brugt af Gandhi i Indien.


Når anarkismen af mange stadig forbindes med vold og terror, skyldes det smågrupper, der i tidsrummet 1894-1901 bl.a. myrdede en italiensk konge (Umberto 1.), en fransk præsident (Carnot), en amerikansk præsident (McKinley), en østrigsk kejserinde (Elisabeth) og en spansk premierminister (Cánovas del Castillo).


Måske fik anarkismen størst betydning for syndikalismen, som ville organisere arbejderne i selvstyrende fabriksråd og anvende generalstrejken som kampmiddel. Oktoberrevolutionen i Rusland var i begyndelsen påvirket af anarkismen, men anarkismens åbne og individualistiske karakter var sårbar over for det leninistiske partis kommandostruktur.

Anarkismens centre, Makhno-bevægelsen i Ukraine (N.I. Makhno, bonde og anarkist) og flådebasen Kronstadt, nedkæmpedes af Den Røde Hær.


Sin anden blomstringstid fik anarkismen i 1930'ernes Spanien, hvor anarkistiske samfund blev opbygget i Andalusien og Barcelona, og hvor de syndikalistiske fagforbund fik mere end 2 mio. medlemmer. Men også her blev de bekæmpet af kommunisterne.


Anarkisme i Danmark har fulgt den internationale udvikling, men har aldrig haft omfang af betydning. Vigtigst var den for syndikalistiske og pacifistiske bevægelser 1900-20.


Også 1960'ernes eksperimenter med alternative livs- og produktionsformer brugte anarkismens historie og teorier. Mens dens praktiske resultater således er få og kortvarige, har den formentlig haft større indirekte betydning som inspirationskilde for en række modernistiske kunstretninger samt for 1960'ernes intellektuelle venstrebevægelser i Europa og USA.

 

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 168 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• America First CommitteeAmerica First Committee, amerikansk politisk organisation, der blev dannet i sept. 1940....
• subsidiaritetsprincippet 2subsidiaritetsprincippet, princip inden for EU-samarbejdet, hvorefter Fællesskabet kun...
• Confederation of KilkennyConfederation of Kilkenny, koalition af irske katolikker af såvel engelsk som gælisk...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os