Logo

analytisk sprog

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


analytisk sprog (græsk): [ana'lytisk]: sprog der hovedsagelig udtrykker grammatisk forhold vha. småord (præpositioner, adverbier osv.) til forskel fra syntetiske sprog.

 

Sprog, der anvender småord og hjælpeverber til at udtrykke særlige nuancer med, mens syntetiske sprog udtrykker nuancerne ved hjælp af uselvstændige partikler i ordet. Dansk er et analytisk sprog, latin et syntetisk; sammenlign latin amaveram med dansk jeg havde elsket.


analytiske sprog, isolerende sprog, sprogtype, der helt eller overvejende udtrykker grammatiske betydninger ved at kombinere ord — i modsætning til syntetiske sprog, der kan udtrykke det samme ved hjælp af bøjninger. Modsætningen ses i dansk førnutid har elsket over for latinsk førnutid amavit.

I tidens løb kan et sprog skifte fra en mere syntetisk til en mere analytisk tilstand (eller omvendt). Dette skift ses i udviklingen af engelsk. Oldengelsk var rigt på bøjninger og dermed stærkt syntetisk, mens moderne engelsk er mere analytisk. Ofte ses en blanding af analytiske og syntetiske træk som fx i dansk, hvor der er både en analytisk passiv, bliver husket, og en syntetisk, huskes.


.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 399 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• anagramord eller sætning, fremkommet ved ombytning af bogstaverne eller ved at blive læst bagfra
• accenther er flere spændende betydninger …
• anagramord eller sætning, fremkommet ved ombytning af bogstaverne eller ved at blive læst bagfra

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os